Gezellig voor de open haard bij koude dagen

Bewust hout stoken

06 december 2022
Inwoners

De R is in de maand. Dan brandt in menig huis of tuin een houtkachel, openhaard of vuurkorf. Gezellig en knus, maar niet zo duurzaam en gezond als het lijkt. Want waar vuur is, is rook en dat zorgt voor allerlei stofjes in de lucht.  

Daarom is het verstandig om eerst even na te denken als je een vuurtje wil aansteken. Begin met kijken op de website Stookwijzer of op de website van het RIVM of hout stoken op dat moment  wel handig is. Dat scheelt al een boel, voor jezelf en de buurt. Natuurlijk zijn er ook allemaal tips om rook overlast te verminderen. Denk aan de schoorsteen tijdig laten vegen, stook alleen gedroogd hout dat niet geverfd of geïmpregneerd is en bij windstil of mistig weer niet stoken omdat dan de rook blijft hangen. Zo beperk je de rookoverlast voor jezelf en voor anderen.

Overlast door hout stook

Heb je overlast van de houtkachel van een ander? Ga dan in gesprek met je buurtgenoot om tot een oplossing te komen. Op de website van Milieu Centraal (zoek op houtkachel of open haard) vind je tien stooktips om rekening te houden met de buren.