De schatkamer van de gemeente

18 juli 2023
Inwoners

Het gemeentearchief van Gemert-Bakel

Wist je dat gemeente Gemert-Bakel een eigen gemeentearchief heef? Dat is best bijzonder, want de meeste gemeenten zijn aangesloten bij een regionaal archief. Het archief bevindt zich in de gebouwen van de voormalige Latijnse School van Gemert. Het heeft een groot ondergronds depot waar archieven van de gemeente, kerken, verenigingen, scholen, ondernemingen en andere organisaties worden bewaard. Er zijn ook collecties, foto’s en films en er is een bibliotheek. De oudste archiefstukken dateren uit de 14e en 15e eeuw. Het is dus een echte schatkamer.

Terug in de tijd

In de studiezaal van het archief kun je terecht voor onderzoek. Je kunt er bijvoorbeeld de bouwvergunningen van je huis vinden of je kunt onderzoek doen naar je voorouders. Of misschien ben je op zoek naar een krant uit een bepaald jaar. Je kunt het allemaal vinden. Scholieren kunnen natuurlijk ook langskomen voor het maken van een werkstuk.

De medewerkers van het archief helpen je graag verder. De bestanden van het archief zijn online doorzoekbaar op onderwerp of thema. Wil je meer weten, kijk dan eens op de website van het gemeentearchief.

Wil je alvast neuzen tussen oude foto’s en documenten? Dat kan op de website van erfgoed Gemert-Bakel.