Eldorado: muziek, theater en spektakel over de uitdagingen van het boerenbestaan

23 mei 2023
Inwoners

Eldorado is een opgewekt muziektheaterstuk van Stichting Poon in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel. Het gaat over een boerenfamilie die de uitdagingen van het leven op het Brabantse platteland in 2023 ervaart. Op 26, 27 en 28 mei en 2,3 en 4 juni speelt de voorstelling op het terrein van de melkveehouderij van de familie Van den Heuvel aan de Neerstraat 10 in Bakel.

Op initiatief van land- en tuinbouworganisatie ZLTO Gemert-Bakel in samenwerking met Platform Veilig Ondernemen Brabant-Zeeland en de gemeente speelt deze voorstelling in Bakel. Hier is ook het eerste convenant gesloten tussen gemeente, ZLTO en openbaar ministerie om de drugscriminaliteit in het buitengebied aan te pakken én bespreekbaar te maken.

Bespreekbaar en zichtbaar maken

Anneleen Raaijmakers, bestuurslid van ZLTO Gemert-Bakel: “Om dat te kunnen bereiken moet het onderwerp uit de taboesfeer. Criminelen worden steeds gewiekster en boeren steeds kwetsbaarder door de toegenomen leegstand en onzekerheid door regelgeving en financiële problemen. Voordat je het weet, kom je terecht in foute praktijken. Daar kom je dan niet meer zomaar uit. Natuurlijk ga je dan niet aan de grote klok hangen dat je een drugslab in je schuur hebt. Daardoor blijft het onbesproken en onzichtbaar. Maar juist door er wel met elkaar over te praten en de risico’s te benoemen, wordt de weerbaarheid tegen criminelen groter. Deze voorstelling maakt het op een leuke manier bespreekbaar en zichtbaar.”

 Weerbaarheid vergroten

Eldorado gaat over de problemen van de boeren, over de leegstand die oprukt en de gevaren die daardoor ontstaan. In het stuk zien we de crimineel, de boer, zijn familie en de overheid, met als speciale gast de wethouder. De voorstelling laat -op soms hilarische wijze- zien hoe verwevenheid tussen onder- en bovenwereld ontstaat en hoe dicht ondermijning ons allen op de huid zit. De million-dollar-question is: in wat voor Brabant willen wij leven?

Cindy Schoemans, projectleider buitengebied Platform Veilig Ondernemen Brabant-Zeeland: “Ons Brabantse buitengebied is prachtig, veel groen en ruimte. Helaas is het ook interessant voor criminelen omdat er veel uit het zicht kan gebeuren. Het is dan van groot belang dat ondernemers niet alleen op elkaar, maar vooral ook op de overheid kunnen vertrouwen om de weerbaarheid tegen de opkomende criminaliteit in het buitengebied te vergroten. We willen met deze voorstelling mensen samenbrengen en het gesprek voeren. Want samen kunnen we een vuist maken en werken aan een buitengebied, waar bewoners en ondernemers veilig kunnen wonen en ondernemen. De kracht zit hem in de samenwerking tussen de ondernemers en de overheid.”

Kom je kijken?

Een leuke, leerzame avond met een professionele cast én fanfares en koren uit onze gemeente. Een bijzondere speellocatie op een boerenerf in Bakel. Met een lekker zonnetje en begin twintig graden als weersvoorspelling. Dat wil je niet missen toch? Koop nog snel je kaarten!