Elektrisch rijden

Om de laadpalen te gebruiken, heb je een laadpas nodig. De laadpas van Vattenfall InCharge kunt u hieronder aanvragen.

Heeft u een elektrische auto?

Via Vattenfall / gemeente kunt u een openbare laadpaal aanvragen. Mocht u een eigen laadpunt op uw inrit willen, dan kunt u die zelf aanvragen bij een energieleverancier. De kosten zijn dan uiteraard voor uzelf.

Openbare laadpaal aanvragen

In de gemeente komt de komende jaren een netwerk van openbare laadpalen. Bij openbare laadpalen van onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge laad je altijd 100% uit wind opgewekte stroom van Nederlandse windmolens van Vattenfall.

Mogelijk is er nog geen openbare laadpaal bij u in de buurt. U kunt een openbare laadpaal aanvragen bij Vattenfall. De laadpaal kost niets, u betaalt alleen voor het opladen van de auto. Kijk op de website van Vattenfall InChargeexterne-link-icoon voor meer informatie over het opladen van een elektrische auto in de openbare ruimte. Ook kunt u daar een aanvraag indienen.

Hoe werkt het?

Vattenfall toetst uw aanvraag voor een openbare laadpaal op volledigheid. Als de aanvraag volledig is, verstuurt Vattenfall een advies naar de gemeente voor een locatievoorstel. De gemeente neemt een besluit over de voorgestelde locatie. Bij akkoord op het locatievoorstel publiceert de gemeente dit via een verkeersbesluit. Hierna gaat de officiële bezwaarperiode van zes weken in. Tijdens de bezwaarperiode vraagt Vattenfall de elektriciteitsaansluiting aan bij de netbeheerder. Na het verstrijken van de bezwaarperiode plaatsen zij de publieke laadpaal.

Voorwaarden

  • U bezit een volledig elektrisch personen- of bedrijfsvoertuig met vier wielen (of meer) of een plug-in hybride motorvoertuig met vier wielen (of meer). Deze heeft een maximum snelheid van ten minste 60 km/h en is voorzien van een Europese typegoedkeuring.
  • U woont of werkt in de gemeente waarvoor u een plaatsingsverzoek indient.
  • U beschikt niet over de mogelijkheid om uw voertuig op privéterrein te parkeren.
  • Voor de precieze locatie wordt gekeken naar de technische haalbaarheid, zichtbaarheid en de ligging ten opzichte van de andere punten.
  • Indiener gaat akkoord met het gegeven dat laadgegevens (geanonimiseerde data) worden gebruikt voor onderzoeksdoeleinden, uitgevoerd in opdracht van of met toestemming van de gemeente.
  • Per elektrisch voertuig kan maximaal één uitbreidingsverzoek worden ingediend in combinatie met het aanvraagadres.

Laadpas aanvragen

Om de laadpalen te gebruiken, heb je een laadpas nodig. De laadpas van Vattenfall InCharge is gratis en werkt op alle publieke laadpalen in Nederland. U vraagt de laadpas van Vattenfall hier aan.externe-link-icoon Het is ook mogelijk om een laadpas van een andere leverancier aan te vragen. Op internet zijn verschillende vergelijkingssites van laadpassen te vinden.

Laadpalen vinden

Er zijn allerlei apps waarmee je een laadpaal in de buurt vindt. Onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge biedt de gratis InCharge app aan. Daarin vind u alle openbare laadpalen, of deze vrij zijn en routebegeleiding met de ingebouwde navigatiefunctie. Download de app waar u de openbare laadpalen kunt vindenexterne-link-icoon.

Beschikbaarheid openbare laadpaal

Een parkeerplek met openbare laadpaal is voor iedereen met een elektrisch voertuig. Al ligt deze bij u voor de deur, u kunt deze niet claimen. Verder gelden de algemene verkeersregels, zoals de blauwe zone.

Laadpaal op eigen terrein

Een laadpaal op eigen terrein is handig. De kosten zijn uiteraard voor uzelf. Het laadstation kunt u bij verschillende energieleveranciers aanschaffen. Uw energieleverancier kan u vertellen welke aanpassingen aan uw meterkast en onderliggend netwerk nodig zijn om het gewenste laadstation te leveren. Neem contact op met uw energieleverancier voor meer informatie.

Vragen en antwoorden laadpalen (Q&A)

Bel het storingsnummer op de laadpaal of geef de storing door via de Vattenfall InCharge appexterne-link-icoon. De storing wordt dan zo snel mogelijk verholpen.

Er kunnen twee elektrische auto’s tegelijkertijd laden

Altijd minimaal 1 parkeervak.

De Alfen Twin met een laadvermogen tot 11 kW.

De Alfen Twin heeft een laadvermogen tot 11 kW. De werkelijke snelheid waarmee je gaat laden hangt af van het type auto. De laadpaal geeft het hoogst mogelijke beschikbare vermogen, mits de auto op die snelheid kan laden. Ook hangt de werkelijke snelheid waarmee je gaat laden af van de bezetting van de laadpaal:

  • Als er één 3-fase auto laadt dan krijgt die 3x 16 Ampère
  • Als er twee 3-fase auto's laden krijgen ze ieder 3x 12 Ampère
  • Als er één 1-fase auto laadt dan krijgt die 1x 16 Ampère
  • Als er twee 1-fase auto's laden krijgen ze ook ieder 1x 16 Ampère

De laadpaal geeft altijd minimaal 3,7 kW aan elektrische auto’s die zijn aangekoppeld.

Maak hiervan een melding via de Vattenfall InCharge appexterne-link-icoon.

Via de openbare kaartexterne-link-icoon blijf je op de hoogte van laadpalen die in ontwikkeling zijn. Zo weet je al voordat de laadpalen er staan waar er laadpalen gaan komen. Uiteraard zie je hier ook de laadpalen staan waar je al gebruik van kan maken.

Op de website van Vattenfallexterne-link-icoon leest u meer over elektrisch rijden. Daar staat ook een lijst met veelgestelde vragen over elektrisch rijden. De Nationale Agenda Laadinfrastructuurexterne-link-icoon is onderdeel van het Nationale Klimaatakkoord.