Informatiebrief voor hondenbezitters

Hartelijk dank voor de aanmelding van uw hond!

Op deze manier weten we als gemeente hoeveel honden we hebben in onze gemeente en kunnen daar dan ook de juiste voorzieningen voor treffen. Jaarlijks ontvangt u als hondenbezitter een aanslag voor de hondenbelasting. Indien u als hondenbezitter geen belasting betaalt, kunt u een boete krijgen. Dorpswachten kunnen u vragen naar uw gegevens. Zij controleren vervolgens of uw hond geregistreerd is bij de gemeente.

Samen houden we onze gemeente schoon!

U kunt het u vast voorstellen dat het niet prettig is om in de hondenpoep te stappen. Voor de inwoners van onze gemeente is hondenpoep één van de grootste ergernissen. Wij realiseren ons dat een grote groep hondenbezitters zich keurig aan de regels houdt en geen overlast veroorzaakt. We hebben hieronder de spelregels voor u op een rijtje gezet, zodat u weet wat wel en niet mag. De gemeente zorgt ervoor dat de voorzieningen om uw hond uit te laten op peil worden gehouden. Zo worden de uitlaatstroken in de zomer wekelijks gereinigd en in de winter tweewekelijks. Ook zorgen we ervoor dat de verlichting bij de uitlaatstroken werkt en dat er afvalbakken staan.

Spelregels voor het uitlaten van uw hond

  1. Hond aanlijnen: Binnen de bebouwde kom bent u verplicht uw hond aan te lijnen.
  2. Uitlaatstroken Er zijn speciaal aangegeven uitlaatstroken en pleintjes waar uw hond mag poepen. Deze gebieden worden aangegeven met de bordjes hondenuitlaatstrook. U hoeft hier de poep van uw hond niet op te ruimen. Wel geldt hier een aanlijnplicht.
  3. Opruimplicht Buiten de uitlaatstroken geldt een opruimingsplicht. Dit betekent dat u verplicht bent de poep van uw hond op te ruimen. Opruimmiddelen, zoals een plastic zakje, zijn verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken en bij sommige supermarkten. Het opruimmiddel kunt u dan ingepakt in een afvalbak deponeren. Let op: toezichthouders en dorpswachten kunnen u vragen naar een opruimmiddel. Heeft u geen opruimmiddel bij u, dan kunt u een boete krijgen.
  4. Verboden voor honden U mag uw hond niet uitlaten in of bij een kinderspeelplaats, speelweide, zandbak, openbare vijver, plantsoen of andere door het gemeentebestuur aangewezen plaatsen.

Uw hond uitlaten in het buitengebied

Het platteland nodigt met zijn groene velden, bossen en uitgestrekte landschappen uit tot een mooie wandeling. In de uitwerpselen van honden zit echter een parasiet, die een belangrijke veroorzaker is van abortus onder koeien. Daarom vragen wij u ook in het buitengebied bij weilanden uw hond aan te lijnen en de uitwerpselen op te ruimen. Ook in natuurgebieden binnen onze gemeente moet u uw hond aanlijnen. Dat staat met een bord aangegeven. Een rondstruinende hond kan namelijk veel onrust en verstoring veroorzaken onder de dieren, zoals bij jonge vogels en zoogdieren.

Heeft u vragen?

Dan kunt u contact opnemen met de gemeente Gemert-Bakel via telefoonnummer 0492 - 378 500.