Inschrijven als niet-ingezetene in Nederland (RNI)

Komt u naar Nederland om bijvoorbeeld te werken of te studeren en blijft u korter dan 4 maanden, dan heeft u een burgerservicenummer (BSN) nodig. Dit persoonlijke nummer krijgt u bij inschrijving in het Register Niet Ingezetenen bij een van de RNI loketgemeenten in Nederland.
Inschrijving in het Register Niet Ingezetenen bij een van de RNI loketgemeenten in Nederland

BSN (Burgerservicenummer)

U heeft een BSN nodig voor de contacten met de Nederlandse overheid. Denk bijvoorbeeld aan het openen van een Nederlandse bankrekening, een arbeidscontract, onderwijs, zorg of belastingen. De nationaliteit is bij inschrijving in het Register Niet Ingezetenen (RNI) niet van belang. Burgers uit alle landen kunnen zich inschrijven in het RNI. U kunt zich op 2 manieren in Nederland inschrijven afhankelijk van uw situatie:

  • U blijft niet langer dan 4 maanden in Nederland? Dan heeft u vanaf 6 januari 2014 een Burgerservicenummer nodig. Voor inschrijving en een BSN kunt u terecht bij de gemeente Eindhoven of bij een van de 17 overige RNI loketgemeentenexterne-link-icoon. Dat zijn Alkmaar, Almelo, Amsterdam, Breda, Den Haag, Doetinchem, Groningen, Goed, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Terneuzen, Utrecht, Venlo, Zwolle. Hiervoor moet u een afspraak maken bij de desbetreffende gemeente.

  • U blijft langer dan 4 maanden in Nederland? Dan moet u zich inschrijven in de gemeente waar u woont of gaat wonen. Is dat de gemeente Gemert-Bakel? Kijk dan bij Vestigen vanuit het buitenland in de BRP. Ook bij deze inschrijving ontvangt u een BSN.

Kosten

Er zijn geen kosten aan verbonden.

Uittreksel RNI

Staat u niet meer ingeschreven op een adres in Nederland en wilt u een uittreksel aanvragen met uw persoonsgegevens hierop? Dit kan bij een van de loketgemeentenexterne-link-icoon. Hieraan zijn kosten verbonden.

Meer informatie

Deze procedure wordt ook wel “Registratie niet-ingezetenen" (RNI) genoemd.

Op de website van de regering van Nederlandexterne-link-icoon vindt u een korte uitleg over alle acties die u na uw aankomst in Nederland moet doen.