Koken met restjes, WatRestje?

23 januari 2024
Inwoners

Teveel boodschappen gedaan? Halfvolle potjes in je koelkast? Je wil het liever niet weggooien, maar wat kun je ermee? Maartje en Paula van WatRestje.nu weten raad! Op maandag 29 januari delen zij hun kennis over het koken met restjes in het Tuinpaviljoen van de Wereldkeuken in Gemert. 

Smakelijke gerechten

Deze interactieve avond start met een woordje van wethouder van Zeeland. Daarna leer je wat je kunt doen om minder voedsel te verspillen. Maartje en Paula laten zien hoe je smakelijke gerechten kunt bereiden met de restjes in je keuken. Natuurlijk is er van alles te proeven! 

Voedselverspilling

Paula, Maartje en hun collega’s van WatRestje.nu zetten zich in tegen voedselverspilling. Hun doel is om mensen bewuster te laten omgaan met voedsel. Want wist je dat er zo’n 34 kilo per persoon per jaar wordt weggegooid? Dat is bijna 10 procent van alles wat we in een jaar eten. Hieronder nog een aantal feitjes over voedselverspilling:

  • Het weggooien van voedsel zorgt voor verkwisting van waardevolle en vaak schaarse hulpbronnen. Voedselverspilling draagt bij aan klimaatverandering; per kilo geproduceerd voedsel komt 4,5 kilo CO2 vrij.
  • Meer dan 55.000 ton voedsel wordt jaarlijks in de horeca weggegooid. Dat zijn 83 miljoen borden eten. Puur omdat de klant een te grote portie krijgt en die niet op eet.
  • Jaarlijks gooit iedere Nederlandse consument gemiddeld voor 120 euro aan voedsel in de vuilnisbak; eten waar vaak maar weinig aan mankeert. In de hele voedselindustrie wordt ook nog eens 2,5 miljard verspild.
  • De meeste weggegooide producten zijn brood en deegwaren, zuivel, groente, fruit en aardappelen.

Aanmelden

Kom je ook? De avond is gratis en vindt plaats op maandag 29 januari van 19.30 tot 20.30 uur in het Tuinpaviljoen van de Wereldkeuken in Gemert. Aanmelden kan via de website van de bibliotheekexterne-link-icoon.