Rekenmachine en geld

Laat jij geen geld liggen?

22 februari 2023
Inwoners

Eind februari valt de aanslag gemeentelijke en waterschapsbelastingen weer op de deurmat. Ook de aangiftebrieven van de Belastingdienst liggen al in de bus. Kom jij in aanmerking voor kwijtschelding? Of misschien nog extra toeslagen?

Er zijn een aantal mogelijkheden voor bijvoorbeeld ouderen, studenten, starters op de arbeidsmarkt, parttime werkers en ouders met kleine kinderen om extra inkomsten ontvangen. Lees meer over de mogelijkheden.  

Kwijtschelding

Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) voert de belastingen uit voor onze gemeente. Inwoners en bedrijven ontvangen eind februari van BSOB één gecombineerd aanslagbiljet voor de gemeentelijke belastingen en de waterschapsbelasting. Kun je deze belastingaanslag niet betalen?

Het is mogelijk om voor bepaalde belastingen kwijtschelding te krijgen. Dat betekent dat je het bedrag niet of slechts voor een deel hoeft te betalen. Of je hiervoor in aanmerking komt, hangt af van verschillende zaken. Zoals de hoogte van je inkomen en je vermogen.

Sinds 1 januari mag de gemeente en het waterschap een ruimere vermogensgrens voor kwijtschelding van belastingen hanteren. Bijvoorbeeld, zo mocht voor kwijtschelding een alleenstaande slechts € 1.775,- als vermogen hebben en nu is dat € 3.275,-. Dit betekent dat je – door deze verhoogde grens – mogelijk nu wel (gedeeltelijke) kwijtschelding ontvangt, terwijl je daar in het verleden  geen recht op had!

Check op de website van de Belastingsamenwerking Oost-Brabant of je voor kwijtschelding in aanmerking komt. Daar kun je ook via de zogenoemde digitale balie een aanvraag indienen.

Kom je niet voor kwijtschelding in aanmerking en heb je toch moeite om de aanslag te betalen? Bel dan met BSOB via 088-551 0000. Samen met jou kijken ze naar een passende oplossing, bijvoorbeeld via een betalingsregeling.

Toeslagen

Heb je al eens gekeken of je in aanmerking komt voor een toeslag? Denk aan huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag. Op de website van de belastingdienst kun je een proefberekening maken. Dan kun je direct zien of je recht hebt op één van de toeslagen.

Kom je er niet uit?

Vraag dan om hulp. Je kunt terecht bij een financieel adviesbureau of bij een organisatie die (gratis) hulp aanbiedt. Denk aan ouderenbelangenorganisaties of vakbonden. Je kunt ook altijd terecht bij de sociale raadslieden op het financiële spreekuur. Het financieel spreekuur werkt op afspraak. Bel voor een afspraak met Lumens op telefoonnummer 040-2193300 (kies optie 3). Je kunt ook mailen naar hbb@gemert-bakel.nl.

Speciale hulp bij aangifte inkomstenbelasting

Je kunt ook terecht op het Belastingspreekuur in Bibliotheek Lage Beemden in Gemert. Kijk voor meer informatie op de website van de bibliotheek en meld je aan.