Missie Bladgoud: bladeren laten liggen voor een leefbare omgeving

17 oktober 2023
Inwoners

Gevallen bladeren ruimen we in veel gevallen op. Maar vanaf 2021 laten we blad op grasvelden steeds meer liggen. Deze bladeren verkruimelen we, zodat ze in de bodem opgenomen worden. Dit is goed voor het gras, de bomen, dieren en bodem. Dit najaar starten we eind oktober met het verkruimelen van de bladeren (bladmulchen).

Proef

In 2021 zijn we samen met gemeenten Helmond, Someren en Laarbeek met deze methode gestart. In Nederland is nog maar weinig ervaring met deze methode. Vandaar dat we het als proef uitvoeren. De resultaten uit 2021 en 2022 zijn erg positief. Al het verkruimelde blad was binnen enkele maanden opgenomen in de bodem. Daarom breiden we de proef uit over zoveel mogelijk grasvelden in Bakel en Gemert.

Missie Bladgoud

Gemeente Gemert-Bakel draagt met het bladmulchen bij aan de Missie Bladgoud. Deze missie ziet blad niet als afval, maar als gouden grondstof voor bodemverbetering. Met dat ‘bladgoud’ gaan we de ecologische kringloop, die we met het opruimen van bladeren verstoren, zoveel mogelijk herstellen. Bodemdieren zorgen ervoor dat het blad in de bodem komt. Als bodemdieren actief zijn, ontstaat er een gezondere bodem die meer voeding en water vast kan houden. Hierdoor maken we onze gemeente klimaatbestendiger omdat grasvelden en plantvakken met dit blad meer water kunnen opnemen en vasthouden en dus minder snel verdrogen. Ook kunnen de bodem en het groen met (extra) blad meer CO2 vasthouden.

Zelf aan de slag

Je kunt zelf ook meedoen aan de Missie Bladgoud. Bijvoorbeeld door bladeren in je tuin tussen de planten te laten liggen, of de bladeren van het terras tussen de planten te vegen. Ook in de openbare ruimte kun je bladeren van de verharding tussen de beplanting vegen.