Nederlandse nationaliteit, afstand doen

Met een verklaring van afstand doet u afstand van de Nederlandse nationaliteit. Deze verklaring legt u af bij de gemeente.
Contact opnemen met de gemeente.

Voorwaarden

  • U doet afstand van de Nederlandse nationaliteit met een verklaring van afstand. Die legt u persoonlijk af bij de gemeente. Bij de afspraak neemtu uw Nederlandse paspoort mee; dit nemen we in.

  • Om afstand te kunnen doen van de Nederlandse nationaliteit moet u, naast de Nederlandse nationaliteit, nog een andere nationaliteit hebben.

  • Als u afstand doet van uw Nederlandse nationaliteit en de andere ouder is geen Nederlander, dan kunnen uw Nederlandse, minderjarige kinderen automatisch ook de Nederlandse nationaliteit verliezen. In dat geval moet u ook de Nederlandse paspoorten van die kinderen meenemen. Bovendien vragen wij u of de kinderen en de andere ouder ervan op de hoogte zijn dat uw kinderen hun Nederlandse nationaliteit kwijtraken.

Na de ondertekening van de verklaring van afstand krijgt u meteen een bevestiging waarin staat dat u de Nederlandse nationaliteit hebt verloren.

Minderjarige kinderen die zelf afstand willen doen

Bij kinderen onder de achttien moeten de ouders/gezaghouders namens hen afstand doen.

Kosten

Het afleggen van een verklaring van afstand is gratis.