“Bijzondere tijd gekenmerkt door verdriet en vernieuwing”

07 juli 2020

Burgemeester Michiel van Veen blikt terug op de afgelopen vier maanden coronavirus.

Eind februari wordt de eerste besmetting met het coronavirus in Nederland bekend. Al snel sijpelen de eerste berichten over besmettingen in Gemert-Bakel binnen. Burgemeester Michiel van Veen blikt terug op de afgelopen vier maanden en vat het krachtig samen: “We maken met zijn allen een bijzondere tijd mee, waarin verdriet en vernieuwing de rode draad vormen.”

Uiteindelijk loopt in Gemert-Bakel het aantal besmettingen snel op, de gemeente wordt zwaar getroffen. “In het begin werd ik als burgemeester geïnformeerd over een besmetting en vlak daarna ook over de eerste overledenen. Dat hield al snel op”, memoreert Van Veen. Zo’n twee weken na de eerste besmetting gaat ons land min of meer op slot. “Als burgervader én als bestuurder heb je dan grote zorgen, kan ik wel vertellen.”   

Verdriet
“Die zorgen zijn bovenal over de consequenties van alle maatregelen op sociaal vlak”, legt de burgervader uit. “Interactie en contact staan aan de basis van onze samenleving. Samen vieren, samen rouwen, samenkomen met familie of vrienden. Allemaal ineens van tafel, terwijl er juist zo’n behoefte was om emoties met elkaar te delen. Alleen dat al zorgde voor verdriet in vele vormen.”

Verbinding
Burgemeester Van Veen zorgde op zijn eigen manier voor verbinding. Vooral door er te zijn waar het kon. Hij vertelt: “Ik heb tal van bezoekjes gebracht. Buiten bij oudere inwoners waar, op afstand maar toch een beetje samen, zingen, dansen of bewegen op het programma stond. Bij ondernemers, van supermarkt en bouwmarkt tot marktkooplui en in de horeca. Bij scholen, kinderopvang, huisartsen en de corona-teststraat bij de Zorgboog in Bakel. Noem maar op. Ook de jaarlijkse lintjesregen hebben we in aangepaste vorm door laten gaan, want ook die mensen verdienden hún moment.” Daar zit misschien wel zijn drijfveer, de boel aan de gang houden, ook als het moeilijk is. “Luisteren of met mensen praten kan ook op afstand. Al voelt dat soms wel ongemakkelijk. Maar ik ben een burgemeester die er is, ik heb gewoon doorgewerkt ongeacht de situatie.”

Vernieuwen
Verbinding speelde ook een grote rol in het op gang houden en weer op gang brengen van Gemert-Bakel. “Deze situatie is ongekend. Al vier maanden is een noodverordening van kracht, al vier maanden geeft het kabinet Rutte richting aan het kompas waar we als land op varen. En dat kompas geldt dus ook voor bestuurders”, weet Van Veen. “Maar ik zoek altijd naar wat er wél kan. Dat vraagt flexibiliteit, dat vraagt om samenwerking maar het zorgt ook voor vernieuwing. Zo is de gemeenteraad altijd in positie gebleven, met nieuwe overleg- en vergadervormen. Ook hebben we tal van ondernemers de ruimte gegeven om hun bedrijfsvoering op een andere manier mogelijk te maken. Duivelse dilemma’s af en toe want waarom mag de ene sector wel open en moet een andere sector nog wachten. Erg lastig.”

Achtbaan
De maatregelen rondom het coronavirus zorgden al voor de nodige zorgen. Daar kwam in het weekend voor Koningsdag de eerste dierlijke besmetting in Nederland bij. Nertsen op een bedrijf in onze gemeente bleken besmet met het coronavirus. “Na dat bericht steken ook dan als eerste de zorgen de kop op, want”, herinnert burgemeester Van Veen zich, ”het eerste wat ik dacht: wat betekent dit voor de volksgezondheid? Daarna ga je als bestuurder een achtbaan in die nog niet is gestopt.” Het nieuws wordt bekend en daarmee staan de lokale, regionale en landelijke media op de stoep. Het is daarbij zoeken naar de juiste balans tussen aandacht vragen voor de volksgezondheid en staan voor de getroffen sector. Van Veen: “Ik heb in elk geval geprobeerd om te waarborgen dat de volksgezondheid niet in het geding kwam, maar er ook te zijn voor de getroffen ondernemers. Met een unanieme brandbrief van onze gemeenteraad hebben we gevraagd om het zekere voor het onzekere te nemen en de bedrijven te ruimen. Aan de andere kant betekent dat ook dat ondernemers hun levenswerk in rook zien op gaan. Dat heeft enorme impact.” Als er een lichtpuntje aan de nertsenkwestie zit dan is het dat Koning Willem-Alexander met onder meer burgemeester Van Veen een videogesprek heeft gevoerd. “Een mooi gebaar”, vindt de burgemeester, “dat de Koning tijd nam om mij en een aantal regioburgemeesters een hart onder de riem te steken.”

Bijtanken
Het coronavirus is niet weg. Ook moet er nog duidelijkheid komen over veel sectoren in onze maatschappij. “Het blijft laveren tussen de regels die gelden en de ruimte die er is gekomen”, zegt Van Veen. “De vakantie staat voor de deur en het is ook goed om even bij te tanken. Dat geldt bovenal voor het zorgpersoneel dat zo hard heeft gewerkt. Dat geldt voor al die ouders die moesten thuiswerken met de kinderen om zich heen, waar opa en oma wegvielen als oppas en die weken dicht op elkaar zaten. Dat geldt voor mensen die misschien eenzaam zijn geweest zonder bezoek. Dat geldt voor ondernemers die ’s nachts niet goed konden slapen van de zorgen over hun medewerkers en hun bedrijf. Het geldt eigenlijk voor iedereen, inclusief mezelf.”

Gepast genieten
De burgemeester roept dan ook op om gepast te genieten van de vakantieperiode. “Ben je niet ziek? Ga er dan op uit, doe een drankje op het terras, maar houd je aan de regels. Ga je op vakantie, ga dan wijs op reis. Zorg goed voor elkaar, zodat we ook na de zomer van onze nieuw verworven vrijheid kunnen genieten. Alleen samen houden we immers corona onder controle. Ik wens jullie allemaal een hele fijne tijd, met familie en vrienden. Op gepaste afstand natuurlijk.”