Neushoornkevers verhuizen van Gemert naar Handel

29 juni 2020

Bij werkzaamheden op de gemeentelijke compostering zijn vorige week in oude compost grote larven aangetroffen.

Dit bleken larven van de neushoornkever. Vrijwilligers van Natuurcentrum De Specht hebben een groot deel van de larven, kevers en poppen voorzichtig uitgegraven. Op het terrein van het natuurcentrum is vervolgens met een deel van de oude composthoop een nieuwe vaste leefplaats voor de neushoornkever ingericht.

Een bijzondere kever
De neushoornkever is een grote, roodbruine en glanzende kever. Het mannetje wordt tot wel 4 cm groot en is daarmee een van de grootste kevers van ons land. Opvallend aan het mannetje is de neushoornachtige hoorn op zijn kop, waar de soort zijn naam aan te danken heeft. Hij gebruikt die hoorn om in de paartijd een tegenstander omver te gooien.

De larven ontwikkelen zich met name in composthopen en stapels met oude houtsnippers. Ze kunnen een grootte bereiken van boven de 10 centimeter en leven drie tot vijf jaar in zo’n hoop compost. Daarna verpopt de larve zich tot kever.

Het volwassen dier leeft maar een korte periode en heeft als larve al zijn energie bij elkaar gegeten. De kevers richten zich voornamelijk op de voortplanting. Na het paren is hun plicht vervuld.

logo Gemert-Bakel zoemt

Foto 1: Vrijwilligers verzamelen handmatig twee emmers vol (larven van) neushoornkevers

Vrijwilligers verzamelen

Foto 2: Volwassen neushoornkever

Volwassen kever