Persbericht: Verrast door besluit adviesgroep

11 september 2020

De Adviesgroep Sociaal Domein legt haar werkzaamheden neer. “Een complete verrassing”, zegt wethouder Wilmie Steeghs.

De Adviesgroep Sociaal Domein heeft na het vertrek van twee leden per brief aangegeven haar werkzaamheden neer te leggen. “Een complete verrassing”, zegt wethouder Wilmie Steeghs, “We zouden met elkaar in gesprek gaan, maar in afwachting daarvan gooien ze de handdoek in de ring. Erg jammer.”

De wethouder Sociaal Domein: “We zijn altijd met elkaar in gesprek geweest. Om samen te zoeken naar een goede vorm van samenwerking. Het Sociaal Domein is complex, mede door de vele samenwerkingen, bijvoorbeeld met het informeel netwerk en in De Peel. Daarnaast zijn er veel politiekgevoelige dossiers. Dan is het zoeken naar ieders rol.”

Ruimte voor verbetering
De samenwerking liep niet op rolletjes, geeft de wethouder toe. “Als gemeente hebben wij ook steken laten vallen. We hadden mogelijk meer kunnen informeren dan we hebben gedaan. Anderzijds had de adviesgroep ook een eigen verantwoordelijkheid, gezien de flinke investering die wij in hen doen. Niet alleen gevraagd maar ook ongevraagd advies geven. De adviesgroep liet weinig initiatief zien terwijl je een actieve houding zou mogen verwachten.”

Participatie
Uit eerdere gesprekken met vertegenwoordigers van participatiegroepen bleek al dat bemensing lastig was. “Het vertrek van de adviesgroep is spijtig, maar we richten ons op de toekomst. Participatie blijft belangrijk dus we gaan ons bezinnen op hoe we die praktisch en werkbaar vorm kunnen geven.”