Aanbieden huishoudelijk afval: zet het vóór 7.30 uur aan straat

14 september 2021

Onze afvalscheiding en -inzameling kan altijd beter. We zetten hier de aanpak nog eens op een rijtje. 

De gemeente Gemert-Bakel heeft een goede traditie als het gaat om afvalscheiding en -inzameling. Er zijn natuurlijk altijd verbeterpunten. Het is belangrijk dat afval, ook op gewijzigde inzameldagen, op de juiste manier wordt aangeboden. Zo houden we samen onze gemeente schoon en veilig.

Frequentie inzameling
PMD-afval wordt elke twee weken huis aan huis en op de verzamelplaatsen opgehaald. Het gft wordt eveneens 2-wekelijks opgehaald, behalve in de maanden november tot en met februari, dan wordt dit 1 keer per 4 weken opgehaald. Het restafval wordt eens in de 4 weken opgehaald.

Tijdstip van aanbieden
Het komt nog regelmatig voor dat PMD-afval (plastic, metaal/blik en drankkartons), oud papier en de containers niet correct worden aangeboden of op een verkeerd tijdstip. Het is de bedoeling dat je het afval aanbiedt op de dag van inzamelen vóór 7.30 uur. Indien de PMD-afvalzak wordt afgekeurd door de inzameldienst (BLINK) vanwege teveel verkeerde afvalstoffen in de zak, nemen zij deze niet mee. Je dient de zak zelf weer op te ruimen en voor een goede afvalscheiding te zorgen. Dat geldt natuurlijk ook wanneer je de zakken te laat hebt aangeboden. De container/PMD-afvalzak moet vóór 18.00 uur weer binnen gehaald zijn. Om een net straatbeeld te behouden en om verwaaiing en/of verscheuring tegen te gaan, is het niet toegestaan van deze tijden af te wijken. De milieuwachter en de BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) kunnen hierbij verbaliserend optreden.

Raadpleeg mijnblink.nl voor alle ophaaldata!
Alle actuele ophaaldata vind je op de digitale afvalkalender mijnblink.nl. Een algemene afvalkalender staat op www.gemert-bakel.nl/afval.

Gratis PMD-afvalzakken
Voor PMD zijn speciale zakken beschikbaar. Deze transparante zakken zijn gratis verkrijgbaar in het gemeentehuis, bij milieustraat Gemert en verschillende supermarkten. Daarnaast kun je PMD, net als papier, óók gratis inleveren bij de milieustraat.