Basisscholen in Gemert-Bakel in actie tegen zwerfafval

Project KLIEN IT is gestart in de gemeente Gemert-Bakel.

Waarom is afval scheiden zo belangrijk? Wat zijn de gevaren van zwerfafval in de natuur en wat kun je zelf doen om te zorgen voor minder afval? Hoe gaan we in de toekomst om met grondstoffen en afval? Een greep uit de onderwerpen die aan bod binnen het interactieve project KLIEN IT.

KLIEN IT, dat al voor het vierde jaar succesvol draait in Helmond, start nu ook in de gemeente Gemert-Bakel.
Tijdens KLIEN IT zetten de groepen 7/8 van de deelnemende basisscholen zich in voor een schone schoolomgeving, zonder zwerfafval. Elke school ontvangt een lespakket op maat over duurzame thema’s. Het project is een samenwerking van conceptbureau voor duurzame projecten Groen4Life en de gemeente Gemert-Bakel.

Wethouder Inge van Dijk vertelt waarom het zo belangrijk is dat scholen deelnemen aan KLIEN IT: “Het doel van dit project is dat kinderen leren wat er gebeurt als afval in het milieu terecht komt; hoe lang het duurt voordat afval wordt afgebroken. Maar ook wat er allemaal kan met afval als het netjes gescheiden wordt. Afval is ook een bron van energie en nieuwe producten. Duurzaam leven vind ik belangrijk. Hoe jonger je leert om zorgvuldig met afval en het milieu om te gaan, hoe beter.”

Tijdens het project krijgen de scholen begeleiding van Groen4Life. Op verschillende manieren leren kinderen nadenken over afval: tijdens gastlessen komt het afvalprobleem op verschillende manieren aan bod. Zo gaan leerlingen in creatieve en technische workshops zelf aan de slag met het hergebruik van materialen en maken ze kunstwerken van (technisch) restmateriaal.  

Aftrap
KLIEN IT is op 4 februari gestart. De aftrap was op Kindcentrum De Kastanjelaar, waar de eerste gastlessen werden gegeven.
De andere vier scholen die deelnemen, zijn: Kc Berglaren, Kc De Samenstroom, Kc De Havelt en Kc De Dompelaar. In totaal doen er 8 groepen mee, wat neerkomt op rond de 200 leerlingen.
Merkt u dat het schoner is rondom de school? Bedank daar de KLIEN IT leerlingen maar voor!

De gemeente Gemert-Bakel en Groen4Life wensen alle deelnemers veel succes met het project.

Kuppens Fotografie - De kanjers van De Kastanjelaar te Milheeze zijn er helemaal klaar voor!