Eikenprocessierups: half april start preventief spuiten

08 april 2021

Achter de schermen is de gemeente druk bezig met de voorbereidingen om de overlast van de eikenprocessierups te beperken. Afhankelijk van het weer start de aannemer vanaf 12 april met preventief spuiten.

De eikenprocessierupsen kunnen de komende maanden weer voor overlast gaan zorgen. De gemeente zet zich in om de overlast van de brandharen te beperken. Hiervoor hanteren we drie methoden:

1. Preventief spuiten – start half april
De rupsen worden bespoten met een biologisch middel dat rupsen doodt. Dit doen we voordat de rupsen brandharen hebben. Een van deze middelen bevat bodemaaltjes die niet tegen zonlicht kunnen. Daarom wordt dit middel in de nacht gespoten. Dit kan zorgen voor geluidshinder.

2. Natuurlijk evenwicht herstellen
Biodiversiteit is een term waarmee het totaal aantal verschillende planten en dieren wordt bedoeld. De biodiversiteit in Nederland loopt terug, waardoor er geen natuurlijk evenwicht meer is. Dat natuurlijk evenwicht zorgt ervoor dat planten en dieren elkaar in evenwicht houden. Met een natuurlijk evenwicht is de kans dat er plagen ontstaan, zoals van de eikenprocessierups, veel lager. De gemeente werkt daarom aan het herstel van het natuurlijk evenwicht door natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups terug te krijgen. Hiervoor vergroten we de biodiversiteit. Dit kan de gemeente niet alleen. Samen met vrijwilligers ontwikkelen we initiatieven hiervoor. Voorbeelden zijn het ophangen van nestkasten voor vogels en vleermuizen, het neerleggen van takken op hopen (rillen) en waar het kan het laten zitten van de takken aan de stam van de bomen (stamschot). Ook planten we bloembollen en zaaien we kruidenrijke grasveldjes in. Al deze maatregelen dragen bij aan een natuurlijker evenwicht en daarmee ook in het beheersen van de eikenprocessierups.

3. Opzuigen van nesten
Mocht je als inwoners alsnog overlast van de nesten van eikenprocessierups ervaren, dan kun je dit melden bij de gemeente. Afhankelijk van de locatie en de prioriteit die voor deze locatie geldt, worden de nesten verwijderd. Op onze website vind je een kaart waarop de prioriteitsgebieden staan aangegeven. Op locaties waar minder overlast is, laten we nesten hangen. Alle andere nesten dragen uiteindelijk bij aan het indammen van de plaag. Hier zitten namelijk ook natuurlijke vijanden in.

Zelf aan de slag?
Kijk eens op www.ivn.nl/afdeling/gemert-bakel-milheeze-de-rips voor inspirerende voorbeelden om je tuin meer biodivers te maken. Wil je samen met vrijwilligers werken aan concrete projecten? Neem dan contact op met de gemeente.

Agrarisch ondernemer?
Ook als agrarisch ondernemer kun je helpen de omgeving voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te verbeteren. Denk hierbij aan het inzaaien van bloemenranden langs jouw landbouwpercelen. Hiervoor bestaan ook subsidieregelingen, zoals de Stimuleringsregeling Landschap (STILA). Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met Martien Vinken, veldcoördinator van de Peelregio, via (06) 27 12 27 21 of  info@martienvinken.nl.