Goed rioolgebruik uit de doeken gedaan

Een goedwerkend riool is belangrijk voor de volksgezondheid. Gooi daarom geen dingen in het toilet die er niet horen.

Iedereen kan hier aan bijdragen aan leveren door het riool alleen te gebruiken waar het voor bedoeld is: poep, plas en toiletpapier. Het zijn met name de overige zaken die in het toilet worden gegooid die voor veel overlast en problemen zorgen.

Wist u bijvoorbeeld dat medicijnen ook niet door de wc gespoeld dienen te worden? De aanwezigheid van medicijnresten in het rioolwater vraagt om extra inzet om het water weer zo zuiver mogelijk te krijgen. Sommige chemische stoffen zijn niet te zuiveren en komen in het oppervlaktewater terecht. De oplossing voor het weggooien van medicijnen is eenvoudig: breng ze terug naar de apotheek. Daar worden medicijnen op de juiste manier afgevoerd.

Wist u bijvoorbeeld dat veel rioolproblemen worden voorkomen door geen doekjes in het toilet te gooien? Dus geen vochtige toiletdoekjes, schoonmaakdoekjes, babydoekjes, snoetenpoetsers of make-upverwijderdoekjes. Deze doekjes klonteren samen in het riool en zorgen in buizen en gemalen voor fikse verstoppingen. De oplossing voor het weggooien van de doekjes is eenvoudig: plaats een vuilnisbakje naast het toilet waar al deze doekjes in gegooid kunnen worden. Zo voorkomen we samen dat het riool verstopt raakt en de kosten voor afvalwaterzuivering steeds hoger worden.

Door op de juiste manier om te gaan met ons riool voorkomen we veel problemen en extra kosten voor afvalwaterzuivering. Meer weten? Kijk op www.nietinhetriool.nl