Grote wadi maakt Bakel onweerstaanbaar

27 juli 2021

De grote wadi in Bakel doet goed werk; de waterlast wordt er stukken minder op. 

Waar moeten we met het water naartoe op het moment dat het hard regent? In Bakel brengen we (veel) water naar de Burgemeester Diepstratenlaan. Deze grote wadi zorgt ervoor dat we water de bodem in brengen op een plek waar het geen kwaad kan.

Stap in verminderen wateroverlast
In Bakel treedt bij hevige neerslag wateroverlast op. En dat gebeurt op verschillende plekken met verschillende oorzaken. Op sommige plekken stroomt water gewoon over het maaiveld van hoog naar laag. Op andere plekken raakt het riool overbelast omdat er vuil- én regenwater op zit. De wadi helpt in het verminderen van de wateroverlast in Bakel.

Oplossingen voor de langere termijn
Het verhelpen van alle problemen vraagt grootschalige aanpassingen. Dat is een meerjarenplan. Alle aanpassingen die de gemeente doet, zijn erop gericht om de bekende knelpunten te verhelpen. Het belangrijkste is dat we het regenwater naar plekken leiden waar het zonder problemen de bodem in kan trekken en het water ervoor zorgt dat er plantjes van gaan groeien. Zo’n plek noemen we een wadi.

Op sommige plekken is een wadi makkelijker te realiseren dan op andere plekken. Waar het dicht bebouwd is bijvoorbeeld, is vaak geen ruimte om water naar een groot veld te leiden. Daarom maken we gebruik van grote buizen in de grond waarin regenwater wordt opgevangen en het vervolgens stroomt naar plekken waar het de bodem in kan trekken.

Eén van deze buizen ligt nu in de Nieuwe Uitleg in Bakel. Deze buis, het zogenaamde infiltratieriool, is erop berekend dat steeds meer regenwater uit Bakel naar de wadi aan de Burgemeester Diepstratenlaan wordt vervoerd. Hoe meer regenwater van het gemengde riool (waar ook het vuilwater vanuit onze woningen door stroomt) wordt afgekoppeld, des te beter gaat deze wadi zijn werk doen. Dat is een oplossing voor de lange termijn.

1 + 1 = 3
De gemeente heeft ervoor gezorgd dat er nog steeds speelvoorzieningen aanwezig zijn, zodat, als het droog is, de kinderen hier fijn buiten kunnen spelen. Het grote veld is verlaagd, waardoor het water dat erop komt, via de bodem de grond in zakt. Langs de randen heeft de gemeente bloemen en kruiden gezaaid die ervoor zorgen dat bijen, hommels en andere insecten hier voedsel kunnen vinden. Op deze manier zorgt de wadi aan de Burgemeester Diepstratenlaan ervoor dat Bakel Onweerstaanbaar wordt!

Meer informatie
Wil je meer weten over wat jij zelf kunt doen tegen een veranderend klimaat? Kijk dan eens op de website van de gemeente https://www.gemert-bakel.nl/projecten/klimaatverandering of neem dan contact op met de vakspecialist water/groen via telefoonnummer (0492) 378 500 of gemeente@gemert-bakel.nl om te kijken wat de mogelijkheden zijn bij jou in de straat!

De grote Wadi aan de Burg. Diepstratenlaan