Hoogstamfruitbomen in het openbaar groen

06 april 2021

Op verschillende plekken in de gemeente Gemert-Bakel zijn en worden hoogstamfruitbomen aangeplant. Je komt ze tegen als bomenrij in bermen in het buitengebied maar ook in boomgaardjes in het dorp.

Mooi om te zien en goed voor insecten
Hoogstamfruitbomen in volle bloei zijn natuurlijk prachtig om te zien. Daarnaast zijn deze bomen van belangrijke waarde voor hommels, bijen, vlinders en andere insecten. De ruimte onder de hoogstamfruitbomen in onze gemeente bestaat vaak uit  grasland met bloemen en kruiden. Ook deze graslandjes zijn belangrijk voor de biodiversiteit.

Pluk de dag, eet…
De vruchten van de bomen (appels, peren en kersen) mogen geplukt worden als ze rijp zijn. Het valfruit en de vruchten die te hoog hangen worden gegeten door verschillende vogelsoorten en kleine zoogdieren.

Vrijwilligers snoeien
De hoogstamfruitbomen in onze gemeente worden jaarlijks gesnoeid door vrijwilligers van Stichting ‘Ons Landschap’. Komende week zie je de hoogstamfruit-werkgroep mogelijk nog aan het werk in een van de ‘Bogerds’. Heb je vragen of interesse om aan te sluiten bij deze werkgroep? Neem dan contact op met de gemeente.