Hulp in huis nodig? Regel het zelf!

02 februari 2021

Zelf een huishoudelijke hulp zoeken, heeft een aantal voordelen. 

Door de leeftijd, ziekte, een handicap of na ziekenhuisopname kan het huishouden helemaal zelf doen lastig zijn. Kinderen en familie kunnen inspringen, maar soms is een huishoudelijke hulp een uitkomst. Probeer eerst zelf een particuliere hulp te regelen via een thuiszorgorganisatie. Lukt dat niet? Dan kun je terecht bij het Wmo-loket van de gemeente.

Zelf een huishoudelijke hulp zoeken, heeft een aantal voordelen. Je bepaalt zelf wie je hulp wordt, welke huishoudelijke taken deze persoon doet, in hoeveel uren en op welke dagen.

Hoe vind ik een hulp?

  • Via je eigen dorpsondersteuner. Samen kijk je wat je nodig hebt, waar je terecht kunt en hoe je afspraken met je hulp voorbereidt en vastlegt. Ook weet de dorpsondersteuner waar je terecht kunt voor andere klussen, boodschappen, vervoer- of maaltijdvoorzieningen.
  • Vraag een professionele organisatie om je particuliere hulp in het huishouden te regelen. In onze gemeente zijn dat, bijvoorbeeld, bekende zorgaanbieders als Zorgboog, Savantzorg en Zorgmed.
  • Via een organisatie waar je via een website een werkster kunt aanvragen. Google op ‘witte werkster Gemert-Bakel’ voor resultaten.

Wat als het niet lukt?
Kunnen kinderen en familie niet ondersteunen? Lukt een huishoudelijke hulp zelf betalen niet? Ga dan in gesprek met je dorpsondersteuner. Soms kan de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) helpen. De Wmo is gericht op het schoon en leefbaar houden van een woning. Dat betekent dat niet alle huishoudelijke taken binnen de Wmo worden gedaan, alleen wat nodig is.