ID-bewijs uitlenen? Doe het niet!

De gemeente merkt steeds vaker dat jongeren hun identiteitsbewijs uitlenen aan een ander. Je pleegt identiteitsfraude! Dus doe het niet!

Zodat je allemaal lekker op het terras kunt drinken, terwijl je nog net geen 18 bent of die gave discotheek kunt bezoeken. Maar weet jij of weet u als ouder wat de consequenties hiervan zijn? Als je gepakt wordt, kun je mogelijk enkele jaren geen paspoort aanvragen en niet buiten Europa reizen. Je pleegt identiteitsfraude! Dus doe het niet!

Horecagelegenheden zijn tegenwoordig erg alert op de aanwezigheid van minderjarigen omdat ze daarvoor boetes kunnen krijgen bij controle. Als er dus iemand binnen is met een reisdocument, dat niet van jou is, komt de politie erbij. Het reisdocument wordt ingenomen. En dat bewijs of paspoort komt nooit meer terug!

Van beide personen, zowel van wie het document is als door wie het gebruikt is, wordt melding gedaan bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Hier wordt bepaald of je wordt opgenomen in het Register Paspoortsignaleringen. Je hebt dan formeel identiteitsfraude gepleegd!

Kortom: het is écht erg als je je identiteitsbewijs uitleent aan vrienden of familie voor bijvoorbeeld discotheekbezoek of het kopen van drank. Je pleegt identiteitsfraude! Zorg dat je (mede)jongeren daarvan bewust maakt. Het is een serieuze zaak, waar serieuze gevolgen aan zitten. Bovendien kun je een fikse boete krijgen. Als je in het Register wordt opgenomen, kun je enkele jaren geen paspoort aanvragen en dus niet buiten Europa reizen!

Sowieso moet je een nieuwe identiteitskaart aanvragen omdat je je in Nederland altijd moet kunnen legitimeren.