Jeugdconsulent: van peuters tot pubers

12 oktober 2021

Een dag uit leven van een jeugdconsulent. Marieke Lakwijk schetst waar zij en haar collega’s mee te maken krijgen. Met maar één doel voor ogen: zorgen dat ouders en kinderen weer zonder hen verder kunnen.

Het team Jeugd bestaat uit jeugdconsulenten, jongerenwerkers, een GGZ-deskundige en een autisme-expert. “Veel deskundigheid voor de veelzijdige vragen die we binnenkrijgen”, vertelt Marieke. “Denk aan complexe scheidingen, pubergedrag, veiligheid in een gezin maar ook psychiatrische problemen of alcohol- en drugsgebruik.”

Samenwerken
“Maar om een doorsnee dag te schetsen… Waar moet ik beginnen?”, lacht Marieke. “Elke dag starten we als jeugdconsulenten gezamenlijk op. En samenwerking is toch wel de rode draad in ons werk. We overleggen onderling natuurlijk veel. Daarnaast werken we ook samen met tal van organisaties. Neem, bijvoorbeeld, een onderwerp als drugspreventie. Dan zitten we aan tafel met jongerenwerk, GGD, middelbare school, Halt, politie en Novadic om plannen en afspraken te maken over hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze jongeren drugsgebruik niet als normaal ervaren.”  

Contact maken
“Bellen, huisbezoeken, op allerlei manieren hebben we contact met kinderen en gezinnen. Dat is ook samenwerken. Ouders die een luisterend oor en advies nodig hebben als ze vastlopen in de opvoeding omdat de peuters erg druk zijn. Soms in overleg met de ouders hulp voor een suïcidale puber buiten de deur organiseren. Of als klankbord fungeren voor een kind dat af en toe een ‘error’-gevoel krijgt en samen met mij dan haar gedachten ordent. Het draait allemaal om contact maken.” Marieke besluit: “We komen nogal wat tegen. Dan is het belangrijk dat je soms je hart kunt luchten. Dat doen we als collega’s onderling. En zo is het kringetje weer rond.”

Vragen?
Heb jij als ouder vragen over opvoeden? Of loop je als jongere tegen problemen aan bij het opgroeien? Voor grote én kleine vragen kun je terecht bij onze jeugdconsulenten.

Dit zijn onze jeugdconsulenten