Leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen

02 mei 2022

PDFThis information can also be read in Ukrainian.
Alle vluchtelingen uit Oekraïne die staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente ontvangen maandelijks leefgeld. Dit is een geldbedrag voor eten, drinken, verzorgingsproducten en kleding om het verblijf in Nederland te kunnen betalen. Het hangt van uw situatie af hoeveel leefgeld u krijgt. Het leefgeld komt op een prepaid pas. Hiermee kunt u overal betalen of contant geld opnemen bij een geldautomaat.

Het bedrijf Senzer regelt de verstrekking van het leefgeld. Ingeschreven vluchtelingen krijgen een brief van Senzer over hoe zij het leefgeld kunnen krijgen.

Senzer komt naar de gemeentelijke opvanglocatie om het leefgeld uit te reiken

Vluchtelingen uit Oekraïne die staan ingeschreven in het BRP van de gemeente die op een gemeentelijke opvanglocatie verblijven, krijgen per maand €260,- uitgekeerd. Het leefgeld voor minderjarigen komt op de pas van de ouders of verzorgers. Een medewerker van de organisatie Senzer komt naar de opvanglocatie om de passen uit reiken. U krijgt een brief waarin staat wanneer de pas uitgereikt wordt op uw locatie of u hoort het van de locatiemanager. Daarna stort Senzer het leefgeld elke maand op de rekening die bij de pas hoort. 

Met het leefgeld koopt u zelf eten, drinken, kleding en verzorgingsproducten. U bent hier zelf verantwoordelijk voor. De gemeente zorgt dat op de locatie voldoende schoonmaakmiddelen en toiletpapier zijn. Dit hoeft u niet zelf te kopen.

Vluchtelingen bij een gastgezin krijgen een uitnodiging

Vluchtelingen uit Oekraïne die staan ingeschreven in het BRP van de gemeente die bij een gastgezin verblijven, krijgen per maand €260,- uitgekeerd voor voedsel, kleding en persoonlijke verzorging. Zij krijgen daarnaast een aanvullende vergoeding van € 215,- per volwassene (vanaf 18 jaar) en € 55,- per minderjarige (tot 18 jaar). Met dit bedrag kunt u een bijdrage leveren aan de kosten die het gastgezin maakt, maar dat is niet verplicht. U bent vrij om het geld uit te geven waaraan u wilt. Het leefgeld voor minderjarigen komt op de pas van de ouders of verzorgers.

Legitimatie meenemen

Zorg dat u bij het uitreiken van de pas een geldig legitimatiebewijs meeneemt. Bij voorkeur hetzelfde legitimatiebewijs dat u ook heeft gebruikt voor uw inschrijving bij de gemeente.

Wijzigingen in uw situatie doorgeven

Zodra u het leefgeld ontvangt, gelden er enkele regels voor u. Het is verplicht om wijzigingen in uw situatie door te geven. Geef het aan Senzer door als u:

  • naar een andere gemeente verhuist
  • naar een ander adres verhuist
  • betaald werk gaat doen.

Meld deze wijzigingen direct aan Senzer. Dit kan per e-mail via oekraine@senzer.nl. Bedankt alvast.

Werk heeft invloed op de hoogte van het leefgeld

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen in loondienst werken in Nederland. Als u betaald werk gaat doen:

  • Kunt u in uw eigen onderhoud voorzien en heeft u geen recht meer op leefgeld.
  • Moet u zich verzekeren voor zorgkosten in Nederland en hiervoor premie betalen.

Een zorgverzekering is niet goedkoop. Daarom is er zorgtoeslag: een bijdrage van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Om recht op zorgtoeslag te hebben, moet u in ieder geval een Nederlandse zorgverzekering hebben. Ook mag u niet te veel verdienen. De voorwaarden en hoe u dit aanvraagt staan op de website van de Belastingdienst: www.toeslagen.nl.  

Vragen over leefgeld?

U kunt alle vragen stellen aan de medewerker van Senzer van wie u de pas krijgt. U krijgt dan ook meer informatie over hoe de pas werkt. Heeft u dringende vragen over het leefgeld, dan kunt u bellen met Senzer op telefoonnummer 0492 58 24 44.