Mooie en nuttige geveltuintjes

20 juli 2021

Deze nieuwe geveltuintjes aan de Heuvel in Gemert maken iedereen blij. Dit zijn de voordelen van de opknapbeurt. 

Aan de Heuvel in Gemert hebben enkele bewoners het initiatief genomen om de straat te vergroenen. Een deel van de klinkers eruit, inheemse planten ervoor terug. Niet alleen trekt hier regenwater beter de bodem in en zorgt het voor nuttige insecten; ook de trillingen in de woning door langsrijdend verkeer worden minder.

Regenwater krijgt weer ruimte en insecten hebben voedsel
Van gevel tot gevel stond dit deel van de Heuvel in het teken van verkeer. De weg, parkeervakken, brede stoepen en maar beperkt ruimte voor groen. Het regenwater dat op klinkers valt, kan de bodem niet in. En als er geen groen is, kunnen bijen en andere insecten hier ook geen voedsel vinden. Vier bewoners wilden hier verandering in en benaderden de gemeente met het idee om de klinkers in de stoep voor hun woning in te ruilen voor een geveltuintje. Een mooi initiatief, vonden wij! Waar de klinkers voorheen tot aan de gevel lagen, ligt er nu een strook van ongeveer 60 centimeter waarin (inheemse) planten zijn geplant. Dat betekent dat regenwater hier weer de grond in kan trekken, dat bijen en insecten hier weer voedsel kunnen vinden en dat op warme dagen minder warmte wordt uitgestraald.

Minder trillingen
Bijkomend voordeel: de bussen en het zwaardere verkeer zorgen nu voor minder trillingen in en aan de woning, omdat de klinkers niet meer tegen de gevel aan liggen. “Wat ben ik blij en dankbaar dat ik in deze mooie gemeente Gemert-Bakel woon. Wij blij en straks de beestjes en de bijtjes ook blij. Wat een prachtige win-win situatie”, aldus Maria van de Weijer, initiatiefneemster.

Geïnspireerd?
Wil jij ook een geveltuintje? Neem dan contact op met onze vakspecialist water om te kijken wat de mogelijkheden zijn bij jou in de straat!

Werken aan nieuwe geveltuintjes Heuvelstraat
Tijdens de opknapbeurt

Eindresultaat geveltuintjes Heuvelstraat 
Het eindresultaat