Ronde twee preventief spuiten eikenprocessierupsen

25 mei 2021

De tweede ronde preventief spuiten in de strijd tegen eikenprocessierupsen is 24 mei van start gegaan. Lees hier meer over onze aanpak en wat je zelf wel en niet kunt doen.  

Gemeente Gemert-Bakel heeft begin april een aantal straten en sportparken laten bespuiten tegen eikenprocessierupsen. Er is toen gespoten met bodemaaltjes die de kleine rupsjes doden. Vanaf 24 mei vindt er een tweede spuitronde plaats, maar nu met bacteriën die de rupsen aantasten. Dit middel kan in tegenstelling tot de bodemaaltjes overdag gespoten worden. In totaal wordt ongeveer een derde van de eikenbomen bespoten: de brandhaarden van vorig jaar en locaties waar veel eikenbomen gesnoeid worden.

Preventief spuiten tegen eikenprocessierups

Ben je in contact gekomen met brandharen?
Vanaf juni beginnen de rupsen de kenmerkende brandharen te krijgen. Kom je hiermee in aanraking, dan kun je last krijgen van jeuk, huiduitslag en irritatie van ogen en/of luchtwegen. Dit kun je er tegen doen:

  • Trek kleding waarin brandharen zitten voorzichtig uit
  • Strip de huid zo snel mogelijk met plakband
  • Spoel de huid en ogen af met lauw warm water
  • Probeer niet te krabben of te wrijven
  • Erge jeuk? Gebruik zalf met menthol, aloë vera of calendula
  • Was kleding zo snel mogelijk op 60°C, zodat de eiwitten van de brandhaartjes afgebroken worden

Kijk op www.rupsen.info voor meer informatie. Hier is ook te lezen met welke klachten je je bij de huisarts kunt melden.

Klachten – opzuigen van nesten
Mocht je alsnog overlast van de nesten van eikenprocessierups ervaren, dan kun je dit melden. Afhankelijk van de locatie, en de prioriteit die voor deze locatie geldt, worden de nesten verwijderen. Om de kaart in te zien, klik op deze link. Op locaties waar minder overlast is laten we nesten hangen. Alle andere nesten dragen uiteindelijk bij aan het indammen van de plaag. Hier zitten namelijk ook natuurlijke vijanden in.

Het melden van eikenprocesserupsen kun je doen via de gemeentelijke website of door te klikken op melding maken. Je krijgt dan een kaart te zien waar je de melding kunt inprikken. Zie je al een melding staan, dan hoef je geen nieuw melding erbij te plaatsen. De gemeente lost de melding op en zo voorkomen we dat we dubbele meldingen moeten afhandelen.

Zelf aan de slag?
Wil je weten hoe je zelf kunt bijdragen aan het verminderen van eikenprocessierupsen? Werk dan aan het vergroten van de biodiversiteit in jouw tuin. Kijk eens op de website van de lokale IVN afdeling voor inspirerende voorbeelden om je tuin meer biodivers te maken: https://www.ivn.nl/afdeling/gemert-bakel-milheeze-de-rips/nieuws/doe-mee-aan-de-actie-natuurinjetuin-op-7-november. Of wil je samen met vrijwilligers werken aan concrete projecten? Neem dan contact op met de gemeente.

Ook als agrarisch ondernemer kun je helpen de omgeving voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te verbeteren. Denk hierbij aan het inzaaien van bloemenranden langs je landbouwpercelen. Hiervoor bestaan ook subsidieregelingen, zoals de Stimuleringsregeling Landschap (STILA). Interesse? Neem vrijblijvend contact op met de veldcoördinator van de Peelregio, Martien Vinken via (06) 27 12 27 21 of info@martienvinken.nl.

Wat niet te doen?
Vorig jaar zijn er veel “bestrijdingsmethoden” tegen processierupsen in omloop geweest. Een populaire methode was het omwikkelen van boomstammen met plastic folie. Helaas werken deze methodes allemaal niet. Sterker nog, de rupsen hebben er baat bij, de overlast blijft en het milieu wordt vervuild. Doe dit daarom alstublieft niet!

Niet doen: boom met folie omwikkelen