Samen pakken we zwerfvuil aan

08 februari 2021

De hoeveelheid zwerfafval in de openbare ruimte neemt toe. Als gemeente zijn we enorm blij met alle vrijwilligers die ons helpen de omgeving schoon te houden, want we kunnen dit niet alleen. 

Maar het is natuurlijk de omgekeerde wereld… als we allemaal onze eigen verantwoordelijkheid nemen om lege verpakkingen mee naar huis te nemen en thuis in de vuilnisbak te gooien scheelt dat een hoop werk.

Rode afvalzakken Schoon Gemert-Bakel
De grote groep vrijwilligers die de gemeente ondersteunt bij de aanpak van zwerfafval heeft samen een stichting opgericht: Schoon Gemert-Bakel. In rode afvalzakken verzamelen zij het zwerfafval. Volle zakken plaatsen zij op bekende plekken langs de weg en geven dit door aan de gemeente. Wij halen ze daar op. Mocht u dus een dergelijke rode zak aantreffen, dan hoeft u dit niet te melden bij ons. Wij verzoeken u om hier geen andere zakken met afval bij te plaatsen. U kunt uw huisvuil via de gebruikelijke inzameling aanbieden.

Mondkapjes
Sinds de uitbraak van het coronavirus worden gebruikte mondkapjes steeds vaker op straat gegooid. Naast dat mondkapjes op straat vervuilend zijn voor de omgeving, is er ook een mogelijk risico dat het mondkapje geïnfecteerd is met het coronavirus. Wanneer kinderen dit nietsvermoedend oppakken, zou dit tot besmetting kunnen leiden. Ook voor de schoonmakers van de openbare ruimte is dit een extra risico. Gooi een gebruikt mondkapje daarom altijd in de afvalbak en draag bij voorkeur een herbruikbaar mondkapje.

Wij roepen al onze inwoners op om een bijdrage te leveren aan een schoon Gemert-Bakel. Samen moeten we het doen!
 

Afval zwerft langer dan je denkt

Appelklokhuis

ongeveer 14 dagen

Banaan of sinaasappelschil

1 tot 3 jaar – afhankelijk van het weer

Blikje van fris of sportdrank

staalgedeelte 1,5 jaar, maar dan blijft er nog steeds ijzeroxide in de bodem achter of later zelfs in het grondwater. Het aluminium deel (deksel) blijft bijna eeuwig merkbaar

Kartonnen drankbeker

minstens een half jaar. Als er nog een coating op zit (een soort plastic laagje) duurt het nog langer

Kauwgom

20 tot 25 jaar

Krant

variërend van een paar dagen tot een half jaar

Petfles van polyester

bijvoorbeeld frisdrankflesjes

op schaduwrijke plekken 10 jaar, op zonnige plekken 5 jaar. Daarna valt het uiteen in koolstof (C), waterstof (H) en zuurstof (O)

Polystreen

bijvoorbeeld koffiebekers, patatbakjes, piepschuim

eeuwig

Filters van sigaretten

2 jaar