Wat was er in 1832 op de plek van jouw huis?

07 april 2021

Als je in Bakel, Milheeze of De Rips woont, kun je dat online bekijken. De kadastrale kaarten uit die tijd zijn digitaal gemaakt en op de huidige kaarten geprojecteerd.

Leuk om te zien, wie op een plek woonde, werkte of waar de grond voor werd gebruikt. Het digitaliseren van de kaarten komt van de hand van Dré van de Nieuwenhof uit Milheeze. Voor de Heemkundekringen Bakel en Milheeze en D'n Blikken Emmer in De Rips werkt hij met plezier al tien jaar aan dit project. Waarom kaarten uit 1832? Van de Nieuwenhof legt uit: “In dat jaar is het eerste kadaster in Nederland ingegaan. Vanaf toen zijn percelen, grondgebruik en eigendom heel precies vastgelegd. Overigens waren de kadasterkaarten voor het gebied rond Gemert en Bakel al in 1811 klaar. Daarmee horen ze tot één van de oudste kadastrale kaarten van Nederland.”

Schat aan informatie
“Door oude kaarten te digitaliseren leveren ze een schat aan informatie op. En die drijfveer geeft mij het grootste plezier. Ik ben nu bezig met de kaart van Gemert. Die is over een paar maanden klaar.” De kadasterkaarten zijn te zien op www.historischegeografiebrabant.nl. Klik op Bakel en Milheeze.

De gegevens van kadastrale kaarten van bijna twee eeuwen geleden geprojecteerd op de huidige kaart van Bakel, Milheeze en De Rips.