Zeg nou zelf?! Dumpen doe je niet

Ruim 5000 keer per jaar wordt er in de Brabantse natuur van alles gedumpt. Koelkasten, bankstellen, asbest, vuilniszakken en synthetisch drugsafval.

Hartstikke illegaal en slecht voor het milieu. En het is ook nog eens gevaarlijk voor onze gezondheid en veiligheid, en die van dieren. Om het tij te keren is de provincie gestart met een campagne om Brabanders ervan bewust te maken dat de natuur geen afvalstortplaats is. Het motto: ‘Zeg nou zelf?! Dumpen doe je niet.’

Campagne
Met tips en suggesties worden mensen gestimuleerd om hun huisvuil en huisraad op andere manieren kwijt te raken. En die zijn er genoeg. Overtollige spullen die nog goed zijn, kun je verkopen of (gratis) aanbieden via Marktplaats. Met een goede bank of koelkast kun je terecht bij de kringloopwinkel. Bij de aanschaf van een nieuw koffiezetapparaat of wasmachine neemt de leverancier je oude apparaat gratis in.

Subsidie opruimen drugsafval
De afgelopen periode werd bekend dat in Brabant steeds meer drugsafval wordt gedumpt dan elders.

Gemeenten, terreinbeheerders en andere grondeigenaren die kosten hebben gemaakt voor het opruimen van drugsafval, kunnen ook dit jaar weer een subsidieaanvraag indienen bij de provincie.  Deze subsidie bedraagt maximaal 50% van de gemaakte opruimkosten.

Meld verdachte zaken
Ziet u dat er ergens illegaal wordt gedumpt? Bel dan direct de politie via het alarmnummer 112. Het kan ook zijn dat u een auto of busje op een onverwachte plek aantreft. Noteer dan het kenteken en bel de politie (0900-8844). Verdachte zaken kunnen ook gemeld worden via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000 / www.meldmisdaadanoniem.nl)