Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

14 november 2023
Inwoners

Vanaf 1 januari 2024 gelden twee nieuwe wetten: de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Hier krijg je mee te maken als je iets wilt (ver)bouwen aan je huis, tuin of bedrijfspand. Hiervoor heb je misschien een vergunning nodig of je moet een melding doen. Nieuw is dat je vanaf 2024 zelf een kwaliteitsborger moet inschakelen afhankelijk van je bouwplan. Je leest hier meer over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.

Wat betekent de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen?

Vanaf 1 januari a.s. gaat de toetsing van de bouwtechnische eisen van de gemeente over naar een onafhankelijke partij; de kwaliteitsborger. Dit geldt eerst alleen nog voor nieuw te bouwen bouwwerken in de laagste risicoklasse (gevolgklasse 1). Denk daarbij bijvoorbeeld aan: vrijstaande woning, het bouwen van een uitbouw met dakterras en/of het aanbrengen van een kap op een uitbouw, een recreatiewoning en een kleine bedrijfshal. Dit betekent dat je vanaf 1 januari 2024 in die gevallen zelf een onafhankelijke kwaliteitsborger moet inschakelen. Deze toetst dan je bouwplan en let erop dat je bouwwerk bij gereedmelding aan de regels voldoet. Zonder kwaliteitsborger kun je geen bouwmelding doen. Ook mag je dan niet beginnen met bouwen.

Nieuwe werkwijze is wennen

De nieuwe Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging bouwen (Wkb) vragen vanaf 1 januari a.s. om een andere werkwijze die voor iedereen nieuw is. In het begin zal dit best wel wennen en ontdekken zijn. Wij doen er alles aan om iedereen zo goed mogelijk te helpen bij zijn/haar (ver)bouwplannen volgens deze nieuwe wetten en werkwijze.

Meer informatie

Kijk op de webpagina 'omgevingswet' en 'wet kwaliteitsborging voor bouwen'.

Vragen?

Als je voor jouw bouwplan of –initiatief vragen hebt over de Omgevingswet en/of wet kwaliteitsborging bouwen, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer  0492-378 500 of via e-mailgemeente@gemert-bakel.nl. Als je vanaf 1 januari a.s. hulp nodig hebt bij het aanvragen van een vergunning via het nieuwe digitale Omgevingsloket, kun je ook bij ons terecht.