Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Rijksmonumenten

01 mei 2023
Inwoners

Eigenaren van Rijksmonumenten in de gemeente Gemert-Bakel kunnen zich sinds 3 april 2023 aanmelden voor advies en begeleiding bij verduurzaming van hun pand. Op initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is hiervoor het (landelijke) Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten gestart. De invulling van de begeleiding kan verschillen: van het meelezen van offertes tot bijvoorbeeld aansluiten bij een bouwvergadering, inzicht geven in financieringsmogelijkheden of ondersteunen bij het vergunningstraject. Het streven is om de komende drie jaar tenminste 800 eigenaren van een Rijksmonument in Nederland te helpen. De organisatie en uitvoering van het Ontzorgingsprogramma is belegd bij het Nationaal Restauratiefonds.

Zo werkt het:

  1. Doe de Zelfscan Duurzaam Monument (zelfscan.duurzaam-monument.nl).
  2. Schrijf u in voor het Ontzorgingsprogramm en kies één van de DuMo-adviseurs voor een Duurzaamheidsadvies, kies daarbij op werkgebied (Noord-Brabant). De door u gekozen DuMo-adviseur mag voor de kosten van een Duurzaam Monumenten-advies een korting geven op uw factuur
  3. Laat u ontzorgen met hulp van de DuMo-adviseur van uw keuze, en bestaat met name uit de begeleiding richting de daadwerkelijke uitvoering om te gaan verduurzamen. De door u gekozen DuMo-adviseur mag voor de kosten voor stap 2 een korting geven op uw factuur van 100% (na vergunningsaanvraag).

Voor meer informatie kijk op de website Monumenten.nl of neem contact op met de gemeente Gemert-Bakel.