Soortenrijke bermen in de gemeente Gemert-Bakel

01 oktober 2024
Inwoners

Minder vaak maaien en afvoeren van het maaisel

Door onze bermen twee of één keer per jaar of zelf één keer per twee jaar te maaien en het maaisel af te voeren, zorgen we ervoor dat deze gevarieerder en soortenrijker worden. Door het groeizame weer van dit jaar is de vegetatie in veel bermen wat hoger opgegroeid en de meeste soorten zijn uitgebloeid waardoor de bermen er in deze periode wat ruiger uit zien. Toch vormen deze ruige, soortenrijke bermen ook in deze tijd van het jaar een belangrijke leef-, voedsel- en voortplantingsplaats voor o.a. struweelvogels, vlinders en wilde bijen en vormen ze een onmisbare schakel in het behoud van de biodiversiteit.

Niet alles maaien

Maaien is belangrijk om de bermen gevarieerd en soortenrijk te houden. Wanneer in één keer alles wordt afgemaaid, verdwijnen echter alle schuilplaatsen en al het voedsel voor vogels en kleine zoogdieren. Bovendien worden dan alle eitjes, rupsen en poppen van vlinders, wilde bijen en andere insecten verwijderd die op dat moment tussen de planten zitten. U zult dan ook zien dat bij iedere maaibeurt een deel van de berm wordt overgeslagen of dat de bermen aan beide zijden van de weg om en om gemaaid worden. Deze ongemaaide delen bieden veel dieren een overwinteringsplaats.

Zelf helpen

Op een aantal plaatsen worden bermen nog altijd kort gemaaid door bewoners. Wanneer u de vegetatie in de wegberm direct voor uw woning kort wilt houden omdat u dit netter of mooier vindt, dan is dit natuurlijk geen probleem. Voer het maaisel daarbij dan bij voorkeur af naar bijvoorbeeld uw composthoop zodat ook in deze korter gemaaide bermen meer variatie aan soorten kan ontstaan.

Het maaien van complete wegbermen gaat ten koste van de biodiversiteit in onze gemeente en is dan ook niet toegestaan.

Natuurlijk kunt u ook in de eigen tuin veel doen voor wilde bijen, vlinders, vogels en andere dieren! Zelfs op een klein grasveldje of gazon is dat prima mogelijk. Op de websites www.maaimeinietnederland.nlexterne-link-icoon en www.nederlandzoemt.nl vindt u tips en voorbeelden.

Veel vlinders overwinteren als pop, rups of eitje in de on gemaaide delen van bermen. In de bermen kun je nu de rupsen van landkaartjes aantreffen, deze gaan zich voor de winter verpoppen. Een soort die nu nog volop rondvliegt in de bermen en soortenrijke graslandjes is het Bont Zandoogje!

Deze vlinder is afhankelijk van verschillende soorten grassen in ruige graslanden en bermen en overwintert meestal als pop maar soms ook als rups in graspollen of in de strooisellaag!