Tegemoetkoming energiekosten voor mensen met een laag inkomen

De Tweede Kamer heeft op 3 oktober 2023 ingestemd met het wetsvoorstel Eenmalige Energietoeslag 2023. Hiermee kunnen de stijgende energieprijzen voor huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum deels gecompenseerd worden.
Hieronder lees je of je voor de energietoeslag 2023 in aanmerking komt.

Je komt in aanmerking voor een eenmalige energietoeslag als je:

  • 21 jaar of ouder bent; en
  • hoofdbewoner bent van een huishouden; en
  • in de gemeente Gemert-Bakel woont; en
  • een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning hebt; en
  • jij (en je partner) een gezamenlijk inkomen hebt dat lager is dan 120% van de geldende bijstandsnorm.

Energietoeslag 2023 aanvragen 

Heb je in 2022 geen energietoeslag ontvangen, maar denk je dat je in 2023 wel recht hebt op de toeslag? Dan kun je zelf een aanvraag indienen via het aanvraagformulier energietoeslag 2023. Je kunt tot 1 juli 2024 een aanvraag doen.

Als je het aanvraagformulier volledig en ondertekend hebt ingevuld en de gevraagde bewijsstukken hebt ingeleverd, word je aanvraag in behandeling genomen. Het streven is om de aanvraag binnen 8 weken af te handelen.

Zelfstandige ondernemers

Ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer? Dan moet je gebruik maken van dit aanvraagformulier energietoeslag voor zelfstandigen.

Als je het aanvraagformulier volledig en ondertekend hebt ingevuld en de gevraagde bewijsstukken hebt ingeleverd, word je aanvraag in behandeling genomen. Het streven is om de aanvraag binnen 8 weken af te handelen.

De aanvraagformulieren zijn ook op papier beschikbaar. Je kunt ze ophalen op het gemeentehuis en bij het Zorgcollectief Gemert.

Jonger dan 21 jaar?

Dan bestaat er geen recht op de energietoeslag 2023, omdat jongeren van 18, 19 en 20 jaar zijn uitgesloten voor de energietoeslag 2023. Dit is bepaald in artikel 35, lid 5 onder a van de Participatiewet.

Ben je student?

Dan bestaat er geen recht op de energietoeslag. Dit is terug te vinden in artikel 35, lid 5 onder b van de Participatiewet. Er is een aparte regeling voor studenten waarvan de ouders niet kunnen bijspringen om de hogere energiekosten te betalen. Zij ontvangen een eenmalige energietoeslag van 400,00 euro via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Wil je daar meer informatie over, kijk dan op de website van DUO.externe-link-icoon

Moeite met zelf aanvragen?

Maak dan een afspraak met het financieel spreekuur. De ondersteuning is gratis. Bel voor een afspraak met Lumens op telefoonnummer 040-2193300 (kies optie 3).
Je kunt ook mailen naar hbb@gemert-bakel.nl.

Of neem voor ondersteuning contact op met het Zorg Collectief Gemert, Hof van Nazareth 53 in Gemert, via telefoonnummer 0492-347458 of e-mail info@zorgcollectiefgemert.nl . De balie is elke dag geopend van 10.00 tot 12.00 uur.