taxes iconToeristenbelasting

Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) verzorgt de aanslagoplegging van de toeristenbelasting.
Heeft u vragen? Of bent u het niet eens met de gemeentelijke belastingen? Neem dan contact op.

Zelf regelen

Op de website van Belastingsamenwerking Oost-Brabant vindt u een Digitale balie waar u online al uw lokale belastingzaken kunt regelen. De gemeente verzorgt veel voorzieningen. Inwoners (ingeschrevenen) betalen hieraan mee via de gemeentelijke belastingen. Toeristen (en andere niet-ingeschrevenen) doen dit via de toeristenbelasting.

Wie betaalt toeristenbelasting?

Als u bedrijfsmatig en/of tegen vergoeding een overnachting aanbiedt moet u toeristenbelasting betalen. U mag de toeristenbelasting doorberekenen aan de persoon die bij u overnacht. Vervolgens draagt u de belasting af aan de gemeente. Het actuele tarief per persoon per overnachting vind u in de Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2022

Nieuw als belastingplichtige toeristenbelasting? 

Voordat u start met het aanbieden van nachtverblijf, moet u dit melden bij BSOB. Nachtregister Verder heeft u de plicht om een nachtregister bij te houden. Dit is een doorlopend register met persoonsgegevens van uw bezoekers of huurders. U houdt de overnachtingen bij op het formulier nachtregister. Meer informatie is te vinden op de pagina digitaal nachtregister.

Controle

De gemeentelijke BOA’s en een extern bedrijf controleren voor de gemeente het bijhouden van het nachtregister, en het daadwerkelijke aantal overnachtingen. Zij kunnen hiervoor ook uw onderneming bezoeken.

Wet- en regelgeving

De gemeente Gemert-Bakel heeft het digitaal nachtregister vastgesteld als verplicht model voor het nachtregister op basis van de Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2023 en voor het nachtregister op basis van het Wetboek van Strafrecht en de Algemene Plaatselijke Verordening.