Toeristenbelasting

Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) verzorgt de aanslagoplegging van de toeristenbelasting.
Heeft u vragen? Of bent u het niet eens met de gemeentelijke belastingen? Neem dan contact op.

Zelf regelen

Op de website van Belastingsamenwerking Oost-Brabant vindt u een Digitale balieexterne-link-icoon waar u online al uw lokale belastingzaken kunt regelen. De gemeente verzorgt veel voorzieningen. Inwoners (ingeschrevenen) betalen hieraan mee via de gemeentelijke belastingen. Toeristen (en andere niet-ingeschrevenen) doen dit via de toeristenbelasting.

Wie betaalt toeristenbelasting?

Als u bedrijfsmatig en/of tegen vergoeding een overnachting aanbiedt moet u toeristenbelasting betalen. U mag de toeristenbelasting doorberekenen aan de persoon die bij u overnacht. Vervolgens draagt u de belasting af aan de gemeente. Het actuele tarief per persoon per overnachting vind u in de Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting. externe-link-icoon

Nieuw als belastingplichtige toeristenbelasting? 

Voordat u start met het aanbieden van nachtverblijf, moet u dit melden bij BSOB. Verder heeft u de plicht om een nachtregister bij te houden. Dit is een doorlopend register met persoonsgegevens van uw bezoekers of huurders. U houdt de overnachtingen bij op het formulier nachtregisterexterne-link-icoon. Meer informatie is te vinden op de pagina digitaal nachtregisterexterne-link-icoon.

Controle

De gemeentelijke BOA’s en een extern bedrijf controleren voor de gemeente het bijhouden van het nachtregister, en het daadwerkelijke aantal overnachtingen. Zij kunnen hiervoor ook uw onderneming bezoeken.

Controle toeristenbelasting door extern bedrijf

Bent u exploitant van een hotel, pension, groepsaccommodatie, camping of Bed&Breakfast? En biedt u overnachtingen aan tegen vergoeding aan personen die niet in de gemeente staan ingeschreven? Dan betaalt u toeristenbelasting. Jaarlijks vinden op willekeurige basis controles plaats. Mogelijk ontvangt u ook een uitnodiging voor een controle en voorlichtingsbezoek.

In opdracht van de gemeente controleert Adviesgroep Nederlandse Gemeenten (ANG) of uw aangifte (water)toeristenbelasting juist en volledig is.

Heeft u een brief ontvangen over een bezoek en heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met ANG via telefoonnummer: 085 – 070 1484 of via toeristenbelasting@ang.nl.

Wet- en regelgeving

De gemeente Gemert-Bakel heeft het digitaal nachtregister vastgesteld als verplicht model voor het nachtregister op basis van de Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelastingexterne-link-icoon en voor het nachtregister op basis van het Wetboek van Strafrechtexterne-link-icoon en de Algemene Plaatselijke Verordeningexterne-link-icoon.