document iconVerklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Meestal stuurt uw werkgever u een aanvraagformulier voor een VOG.

Schriftelijke aanvraag via de gemeente

  • U kunt het formulier downloaden van de website van het ministerie van Veiligheid en Justitie (Justis).
  • Het ingevulde formulier levert u persoonlijk in bij de balie van het gemeentehuis. Hiervoor moet u een afspraak maken. Dit kan online of  telefonisch via telefoonnummer 0492-378 500. (u kunt hier ook iemand voor machtigen).
  • De gemeente controleert de ingevulde gegevens in de basisregistratie personen (BRP) en verstuurt de aanvraag naar Justis.
  • Justis stuurt de verklaring binnen 2 tot 4 weken naar uw huisadres.

Voor vragen over de papieren aanvraag kunt u contact opnemen met Justis, via telefoonnummer telefoonnummer 088 99 82 200. De gemeente bewaart uw schriftelijke aanvraag 3 maanden.

Gratis VOG voor vrijwilligers vanaf 1 januari 2015

Vanaf 1 januari 2015 kan een grotere groep vrijwilligers aanspraak maken op een gratis VOG: vrijwilligers die werken met kinderen of mensen met een verstandelijke beperking. De aanvraag moet wel digitaal gebeuren. Kijk voor meer informatie op de website van dienst Justis.

Digitaal aanvragen

Dit is sneller en goedkoper dan een papieren aanvraag via de gemeente. Bij een digitale aanvraag dienen de werkgever en de werknemer samen een aanvraag in.

  • De werkgever vraagt een VOG aan via de website van Justis. Inloggen gaat met eHerkenning, de opvolger van DigiD voor bedrijven. Heeft uw bedrijf deze identificatiecode nog niet? Vraag uw code dan aan via de website van eHerkenning.
  • De werknemer krijgt een e-mail met een link voor de verdere procedure. Als werknemer logt u hierbij in met DigiD en betaalt u de verklaring via iDeal.
  • Na afronding van de aanvraag en betaling, beslist het Justis of de werknemer de verklaring krijgt. In dat geval ontvangt u als werknemer de verklaring binnen 2 tot 4 weken via de post.

Kijk voor meer informatie over het digitaal aanvragen van een VOG op de website van Justis.

Als bedrijf een VOG aanvragen?

De VOG voor rechtspersonen vraagt u niet aan bij de gemeente Gemert-Bakel. Deze verkrijgt u bij Justis. 

De aanvraag voor een VOG voor rechtspersonen (VOGRP) verloopt anders dan de aanvraag voor een verklaring voor natuurlijke personen.
Voor meer informatie en aanvraagformulier verwijzen wij u naar de website van Justis.

Meenemen

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • Een ingevuld aanvraagformulier
  • Bij machtiging: een geldig legitimatiebewijs van de aanvrager en gemachtigde en een ondertekende machtigingsbrief waarin u vermeldt wie u toestemming geeft om namens u de aanvraag in te dienen.

Voorwaarden: u staat ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) van Gemert-Bakel.

Legeskosten

Een VOG schriftelijk via de gemeente aanvragen kost € 41,35. U betaalt deze kosten direct bij uw aanvraag aan de balie. Een VOG digitaal aanvragen  kost  € 33,85 (betaling via iDeal).

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Veiligheid en Justitie stuurt de verklaring naar uw adres. Dit kan 2 tot 4 weken duren.