document iconVolmachtbewijs

Voor verkiezingen ontvangt u een stempas waarmee u in elk stembureau in Gemert-Bakel kunt stemmen. Mocht u zelf niet in de gelegenheid zijn dan kunt u iemand, die zelf ook kiesgerechtigd is, machtigen om namens u te stemmen.
Een volmachtbewijs digitaal aanvragen.

Zelf iemand machtigen

U kunt zelf iemand machtigen door de overdracht van uw stempas aan iemand anders die ook kiesgerechtigd is. U vult dan het volmachtbewijs op de achterkant van uw stempas in en ondertekent het volmachtbewijs samen met de gemachtigde. De stempas wordt daarmee een verklaring, genaamd volmachtbewijs. Deze overdracht kan tot op de dag van de verkiezingen als de gemachtigde nog niet heeft gestemd.

Machtiging via gemeente

Uw verzoek moet uiterlijk vrijdag 17 november 2023 zijn ontvangen door de gemeente. U dient dit verzoek zelf in te dienen. Degene die u wilt machtigen mag dit niet voor u doen.

Gemachtigde

De gemachtigde mag maximaal drie volmachtstemmen uitbrengen. Dat kan alleen als:

  • de gemachtigde als kiezer staat geregistreerd voor die verkiezing
  • de gemachtigde niet zelf een (schriftelijk) verzoek heeft ingediend om met een kiezerspas of briefstembewijs te stemmen.

Buiten het volmachtbewijs heeft de persoon die u machtigt naast zijn eigen legitimatiebewijs ook (een kopie van) uw legitimatiebewijs nodig om te mogen stemmen. Een kopie mag ook via een smartphone worden getoond. Voor de verkiezing geldt dat het legitimatiebewijs maximaal vijf jaar verlopen mag zijn.

Kosten en duur

Het aanvragen van een volmacht  is gratis. Digitaal en op afspraak kunt u de aanvraag in het gemeentehuis direct indienen.  Een schriftelijke aanvraag duurt enkele dagen. Daarom kan dit tot vrijdag 10 maart 17.00 uur. U kunt het ingevulde formulier ook inscannen en mailen naar gemeente@gemert-bakel.nl.

Overige manieren om te stemmen

Er zijn ook andere mogelijkheden om uw stem uit te brengen, afhankelijk van de situatie waarin u verkeert:

Kiezerspas

Wilt u zelf in een andere gemeente stemmen? Zet uw stempas dan om in een kiezerspas.