H2S molecuul

Waterstofsulfide gas (H2s) in ondiep grondwater in Brabant

14 juli 2022
Inwoners

TNO heeft in opdracht van de provincie Noord-Brabant onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van waterstofsulfide gas in het grondwater in Brabant. Dit naar aanleiding van een voorval bij een speelplaats in Deurne.

Waterstofsulfide

Waterstofsulfide gas ruikt naar rotte eieren. Dat kan leiden tot klachten, zoals hoofdpijn en/of misselijkheid. Als er relatief veel van dit gas vrijkomt, kan dat leiden tot andere klachten, zoals pijnlijke ogen en irritatie aan slijmvliezen, oogleden en luchtwegen.

Plekken in Brabant

Uit het onderzoek van TNO blijkt dat het gas op meerdere plekken in Brabant in het grondwater kan ontstaan bij het oppompen van grondwater. Vooral op plekken waar veel organische leemlaagjes aanwezig zijn. Het gas kan vrijkomen als je grondwater oppompt van minder dan veertig meter diep.

Rotte eieren-lucht

Als het opgepompte water naar ‘rotte eieren’ ruikt, adviseert de GGD om geen grondwater te gebruiken. Een goed alternatief is dan volgens de provincie kraan/leidingwater. Ruikt u rotte eierenlucht ruikt? Stop dan direct met het oppompen van het grondwater. Wilt u toch grondwater gebruiken? Laat het dan onderzoeken.