Week 11 - Heerlijck duurzaam

Gezond en gelukkig?

COLUMN: week 11-2019 / Bert Visser - Ondernemende inwoner

Wie wil dat niet, een gezond en gelukkig leven? Ik denk dat iedereen gezond oud wil worden met veel ‘welzijn’ en geluk. Er zijn in de wereld plekken waar zo’n leven normaal is. De mensen worden er 100 jaar of meer. Het geheim? De zon bepaalt hun dagritme in plaats van – zoals bij ons – de klok. Zij zijn veel buiten en in beweging. Ze eten en drinken matig, vooral vegetarisch, ze verbouwen veel groenten zelf en ze hebben hechte sociale bindingen. En oh ja, ze hebben hierdoor een lage CO2-uitstoot. Vanuit ons gezichtspunt, leven ze eenvoudig. Als het zo eenvoudig is, waarom doen wij dat dan niet? Het antwoord is simpel: wij hebben een andere ‘normaal’.

In ‘onze’ wereld vinden we het normaal om fossiele brandstoffen te gebruiken. En vinden we het normaal dat we in onze voedselbereiding en in onze fabricageprocessen stoffen gebruiken die voor mens, dier en milieu giftig zijn. Dit gaat zover dat baby’s al vóór de geboorte vervuild zijn met o.a. landbouwgiffen en brandvertragers! Dat die vervuiling invloed heeft op de ontwikkeling en het immuunsysteem van het kind nemen we voor lief. Dat vind ik heel bizar. Onze ‘normaal’ is dat wij in een wereld leven die vol zit met reclames om toch vooral dingen te kopen, omdat ze je ‘gelukkig’ zouden maken. En dat een lage prijs het belangrijkste criterium is.

De mensen die eenvoudig leven, begrijpen niet waarom wij onze agenda’s zo vol plempen, waarom we onze ouderen in aparte tehuizen stoppen, waarom we meer werken dan vrij zijn enzovoorts. Hun voedsel komt vaak rechtstreeks van het land, zonder gif. Ze doen niet aan pakjes en zakjes. Het bijzondere is dat ze leven zoals ze willen en tegelijk heel duurzaam leven.

Het grote verschil tussen onze maatschappij en die van hen: wij denken dat alles ‘te koop’ is. Zij richten zich op andere waarden: gezond, geluk, welzijn. En dat is niet te koop, al probeert de reclame ons dat wel wijs te maken. Bij ons raakt de natuur uitgeput, raken de mensen uitgeput (meer dan een miljoen mensen met burn-out-verschijnselen!). Ik denk dat we nog veel van die andere - in onze ogen eenvoudige - mensen kunnen leren. Ik nodig je uit om na te denken hoe een leefgemeenschap eruit ziet waarin iedereen meetelt en waarin geen fossiele energie en gifstoffen gebruikt worden. Ik denk dat we die wereld een stuk dichterbij brengen als het ons lukt om daar een beeld van te maken.

Bert Visser
Plaatje Bert Visser - Duurzaam

meer duurzaamheid >>