Week 20 Heerlijck duurzaam

Samen met je buren!

Dat is Buurkracht, voor verschillende inwoners in Gemert-Bakel een bekend begrip, voor een te groot aantal mensen helaas nog niet. Toch kan ‘weten wat er speelt’ voor meer mensen een voordeel hebben. Henk van den Berg aan het woord.

Logo team Buurkracht Gemert

Buurkracht is een landelijk initiatief waarbij in een buurt meestal een 3-tal (of meer) personen samen buurtgenoten helpen bij het verduurzamen van hun woning en omgeving. Zo’n groepje buren vormt dan een buurtteam

en wordt ondersteund door een daarvoor opgezette organisatie met de naam ‘buurkracht’. Buurkracht is een publieke instelling zonder winstoogmerk. Gratis èn onafhankelijk.

Inmiddels zijn er meer dan 300 buurkracht teams in Nederland actief. Eén van de eerste was die in Elsendorp. En daar zijn diverse nieuwe initiatieven uit voortgekomen. In de media kreeg het de nodige aandacht.

In Gemert zijn er nu 6 buurten waarin zo’n team van vrijwilligers actief is. Daarnaast zijn 4 tot 6 buurtteams in de opstartfase.  Dus vooruitgang is er en dat is mooi! Maar Gemert telt meer dan 20 buurten. Dus nog genoeg werk aan de winkel.

Het mooie van dit is dat het ook echt resultaat oplevert. Met acties in de buurt wordt ingespeeld op specifieke situaties die voor woningen in die wijk gelden. Zoals welke energiebesparingsmogelijkheden er zijn, verlichting, vloer/dak isoleren en enkel glas of verouderd dubbel glas (uit de 70-er jaren) vervangen door HR++ glas. Het buurtteam gaat in overleg kijken waar men elkaar mee kan helpen.

De ‘grotere’ onderwerpen zoals zonnepanelen en warmtepompen blijken ook volop te leven. Vanwege de brede belangstelling hiervoor, is dit collectief aangepakt. Een aantal informatieavonden hierover heeft inmiddels plaatsgevonden. Het centrale team organiseert binnenkort weer een nieuwe bijeenkomst. Op maandag 27 mei a.s. is in De Eendracht het onderwerp: zonnepanelen. Interessant voor iedereen. Alle mogelijkheden die men in Gemert-Bakel heeft, komen aan bod. GoedWonen en ook de gemeente met ‘De Groene Zone’ (kopen op afbetaling via de gemeente) lichten hun projecten toe. Buurkracht Gemert presenteert haar eigen ‘best deal’. Vorig jaar was deze een groot succes: meer dan 80 huishoudens in Gemert maakten van het aanbod van Buurkracht gebruik. Dit jaar heeft dezelfde leverancier een nog voordeliger collectief aanbod.

Over het onderwerp ‘postcoderoos regeling’ (panelen op zonnedak elders) is ook belangrijk nieuws te melden.  Kom het zien en horen. Iedereen is van harte welkom op 27 mei om 20.00u! Meer weten? Mail naar duurzaamgemert@gmail.com.

Henk van den Berg, 

Lid centrale team Buurkracht Gemert
(G1000 w.g. Duurzame Energie)

Foto Heerlijck duurzaam Samen met je buren!

meer duurzaamheid >>