Week 27 Heerlijck duurzaam

Samen werken aan de Global Goals

COLUMN: week 27-2019 / Arthur Rijken - projectleider duurzaamheid gemeente Gemert-Bakel

Als projectleider van woningbouwprojecten heb ik sinds september 2018 ook taken op het vlak van duurzaamheid gekregen. Mensen vragen mij wel eens wat ik met duurzaamheid heb. Het antwoord begint dan altijd met fairtrade. Als vrijwilliger ben in de buurgemeente Meierijstad actief om fairtrade te promoten. Het gaat dan niet alleen om het gebruik en de verkoop van de bekende Max Havelaar koffie, chocolade en bananen.

Het is breder dan dat, het gaat om de 10 principes van fairtrade. Deze vind je op de site van de World Fair Trade Organization (https://wfto.com/fair-trade/10-principles-fair-trade). Eén van de principes is respect voor het milieu en dat is het bruggetje naar duurzaamheid in Gemert-Bakel.

De 10 principes van fairtrade liggen in de lijn met de 17 global goals.
De gemeente Gemert-Bakel werd in 2000 Milleniumgemeente en werkte mee aan het behalen van de milleniumdoelen. Regeringsleiders van 189 landen hadden in 2000 een achttal concrete doelen om die in 2015 te bereiken. Deze milleniumdoelen zijn overgegaan in de 17 global goals die in 2030 bereikt moeten worden.

Er zijn al veel, zeer betrokken mensen in Gemert-Bakel, die sinds de G1000 (uit 2016 alweer) actief zijn. De G1000 is gestart met een burgertop, een evenement waarbij op één dag zo’n 230 inwoners en betrokkenen met elkaar in gesprek zijn gaan over Gemert-Bakel. Eén van de onderwerpen was “duurzaamste gemeente van Nederland”. Vanuit dit initiatief is later een zogenaamde koploperstafel ontstaan met aanjagers van duurzaamheid uit de 4 O’s: overheid, onderwijs, ondernemingen en ondernemende burgers. Goed Wonen is ook 1 van de aanjagers van duurzaamheid.
Naast de koploperstafel zijn werkgroepen actief op gebied van bewustwording, mobiliteit en energie. Zij zetten samen diverse projecten op onder die thema’s. Recente voorbeelden zijn de 30 dagen fiets challenge en de fiets-naar-je-werk-dag..

De koplopers pleiten ervoor dat ook de gemeente Gemert-Bakel een global goals gemeente wordt en daarmee de 17 werelddoelen ondersteunt. Eigenlijk kan niemand tegen die doelen zijn. In feite werkt de gemeente al aan de meeste van de global goals doelen en ook veel vrijwilligers, instellingen en andere organisaties dragen daar al aan bij. Uiteraard ondersteun ik die ambitie en hoop dat straks vele mensen bij deze organisaties aansluiten om samen aan één of meerdere doelen te werken!

Arthur Rijken

#HoedraagjijbijaaneenHeerlijckDuurzaamGemertBakel?

foto Arthur Rijken - Heerlijck duurzaam

meer duurzaamheid >>