Week 37 - Heerlijck duurzaam

COLUMN: week 37-2018 / Miranda de Ruiter - Wethouder gemeente Gemert-Bakel

plaatje Heerlijck duurzaamEen lange, warme zomer komt ten einde. De enorme hitte en droogte van de afgelopen maanden blijft maar in mijn gedachten. Als ik hierover met mensen in gesprek ga, wordt er al snel gezegd “maar dat was in 1976 toch ook zo?”. Dat klopt. Maar waar het in 1976 slechts op een paar plekken warm was, is dat nu in bijna heel de wereld het geval. Langzaamaan stijgt de temperatuur. Veel mensen vinden dat niet heel erg, integendeel, maar het wordt steeds duidelijker wat de consequenties daarvan zijn voor de lange termijn. De vraag die mij bezig houdt is wat ik daar in mijn eigen omgeving aan kan doen. Hoe houden we Gemert-Bakel ook voor toekomstige generaties heerlijck duurzaam?

De krant staat vol met artikelen over duurzaamheid en het klimaatakkoord. Daarin lees ik dat technologie, zoals zonnepanelen en warmtepompen, de sleutel is om problemen op te lossen. Natuurlijk is dat belangrijk. Maar als die maatregelen gericht zijn op het simpelweg doorgaan met onze huidige manier van leven, zonder daarbij in te hoeven leveren op comfort en keuzevrijheid, zijn we dan goed bezig?

Ik denk het niet. Vooral ons eigen gedrag is de kern van het probleem. Om echt iets te bereiken, moet er ook iets veranderen aan onze kooplust en mobiliteit. En dat is moeilijk omdat we zijn opgegroeid in een tijd waarin consumeren en reizen normaal is. Het heeft alleen weinig zin om je woning energieneutraal te maken en vervolgens zonder na te denken het vliegtuig te pakken voor een citytrip en zonvakantie. Ik heb best moeite om dit op te schrijven, want dit is voor mij persoonlijk confronterend. Omdat ik me steeds meer realiseer dat mijn eigen gedrag ook niet altijd duurzaam is. De echte transitie begint in mijn ogen dan ook bij bewustwording. Pas als je bereid bent naar je eigen gedrag te kijken, krijgt deze transitie gestalte. Ben je überhaupt bereid om na te denken over minder vaak en minder lang douchen, minder (wegwerp)spullen kopen, vaker de fiets pakken of minder vlees eten?

Met koplopers vanuit het Commanderij College, BKG, Goed Wonen en betrokken inwoners werken we aan een samenwerkingsagenda duurzaamheid voor Gemert-Bakel. Naast energie, mobiliteit en circulaire economie is bewustwording daarbij een belangrijk thema. Daarom organiseren we van 6 t/m 13 oktober de Week van de duurzaamheid. Je herkent berichtgeving vanuit de koplopers aan het nieuwe logo met de naam ‘heerlijck duurzaam’.

In deze maandelijkse column laten we steeds iemand aan het woord over duurzaamheid. Ik hoop dat ik je met deze eerste column aan het nadenken heb gezet. En dat we veel gaan lezen over goede voorbeelden die er in onze gemeente al zijn om Gemert-Bakel heerlijck duurzaam te maken. Voorbeelden waarmee we dichtbij in ons dagelijks leven iets kunnen, zoals het initiatief van Buurkracht om voor iedereen zonnepanelen mogelijk te maken. Heb jij een goed voorbeeld? Laat het ons weten!

Wethouder Miranda de Ruiter

meer duurzaamheid >>