Crisisbeheersing en rampenbestrijding

Mocht er bij u in de buurt een ramp of crisis uitbreken, dan wordt u gewaarschuwd door de sirene. De sirene wordt elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest. Ook kunt u worden geïnformeerd via NL-Alert als u dit op u mobiel hebt ingesteld.

Heeft u de sirene niet gehoord? Via de landelijke website van de brandweerexterne-link-icoon kunt u een melding maken als de sirene niet gewerkt heeft.

Als je een NL-Alert ontvangt, laat je mobiele telefoon een doordringend alarmgeluid horen. Dit klinkt anders dan een ander bericht. Er zijn drie dingen die je moet doen als je een NL-Alert ontvangt:

1. Lees het bericht meteen

Als je een NL-Alert ontvangt, raak dan niet in paniek. Lees het bericht goed en rustig door. Want in een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden.

2. Volg de instructies op


Het is belangrijk dat je doet wat er in het bericht staat. Ook als je weinig of niets van de noodsituatie merkt. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert wordt uitgezonden. Dit hangt af van wat er aan de hand is en van de omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de wind. Want zelfs als je kilometers verderop woont, kan een gevaarlijke rookwolk met giftige stoffen ook jouw woonplaats bereiken.

3. Informeer anderen


Het kan zijn dat sommige mensen de NL-Alert hebben gemist. Bijvoorbeeld omdat zij geen mobiele telefoon bij zich hadden, hun telefoon uitstond of tijdelijk verbinding had met een zendmast die het NL-Alert niet uitzond. Dat kan iedereen gebeuren. Het is daarom belangrijk om ook anderen te informeren als je een NL-Alert ontvangt. Zo weten zij ook wat er aan de hand is en wat ze moeten doen. Wel zo veilig.

Wateroverlast

Is er sprake van acuut gevaar voor mens of dier, bel dan de brandweer via telefoonnummer 112.

Voorbeeld acuut gevaar:

  • Je kunt jezelf niet in veiligheid brengen

Er is geen acuut gevaar, maar je hebt de brandweer wel nodig? Bel dan naar telefoonnummer 0900-0904.

Voorbeelden geen acuut gevaar:

  • Er is risico op kortsluiting of brand
  • Losliggende putdeksels op de weg

Als je woning of bedrijf blijft onderlopen als gevolg van verstopte riolering of afwatering in de openbare ruimte, meld het dan bij je gemeente.

Voorbeeld geen acuut gevaar:

  • Verstopte riolering of afwatering in de straat

Is er geen acuut gevaar en heb je schade aan je woning of bedrijf, onderneem dan zelf actie of bel een gespecialiseerd bedrijf. Eventuele schade kun je verhalen bij je verzekering.

Voorbeelden eigen handelen:

  • Verstopte riolering in huis
  • Ondergelopen ruimtes

Wateroverlast - Wie bel ik?

Storm

Is er sprake van acuut gevaar voor mens en dier, bel dan de brandweer via telefoonnummer 112.

Voorbeeld acuut gevaar:

  • Instortingsgevaar

Is er geen sprake van acuut gevaar, meld het bij de gemeente wanneer het gaat om schade aan de openbare ruimte.

Voorbeelden niet acuut gevaar:

  • Omgevallen boom in de berm

Is er geen acuut gevaar en heb je schade aan je woning of bedrijf, onderneem dan zelf actie of bel een gespecialiseerd bedrijf. Eventuele schade kun je verhalen bij je verzekering.

Voorbeeld eigen handelen:

  • Omgevallen boom in je tuin

Is er geen sprake van acuut gevaar, maar je hebt de brandweer wel nodig? Bel dan naar telefoonnummer 0900-0904.

Voorbeelden:

  • Losgeraakte dakbedekking of gevelplaten
  • Boom dreigt over de openbare weg te vallen

Stormschade - Wie bel ik?