Digitale veiligheid

Digitale veiligheid voor jongeren

HackShield is een game die kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud weerbaar maakt tegen cybercriminaliteit. Via deze game worden kinderen opgeleid tot Cyber Agents die zichzelf en hun omgeving kunnen beschermen tegen online gevaar.

Door de levels te spelen leer je over veel belangrijke cyber security onderwerpen, en via de Quests kan je ook, bijvoorbeeld, je vader, moeder, opa of oma uitdagen!

HackShield werkt samen met veel gemeenten in Nederland. Gemeenten en politie zijn namelijk op zoek naar Cyber Agents die ervoor kunnen zorgen dat zijzelf en hun omgeving het internet veilig kunnen gebruiken. 

Ga naar de website van Hackshield.externe-link-icoon

Eerst checken, dan klikken!

De beste manier om cybercrime zo min mogelijk kans te geven, is alert zijn. Eerst checken, dan klikken! Door eerst een link, bijlage of betaalverzoek te checken op betrouwbaarheid, voorkomt u dat u slachtoffer wordt.

  • Check de link door er met er met uw muis op te gaan staan (niet klikken). Kijk goed of u vreemde dingen in de link ziet staan.
  • Check het e-mailadres van de afzender (let op, soms gebruiken internetcriminelen een e-mailadres dat heel erg lijkt op een vertrouwd mailadres).
  • Krijgt u een onverwacht betaalverzoek van een bekende? Bel op deze persoon op via het nummer dat u kent en vraag of het klopt.
  • Krijgt u een betaalverzoek van een bedrijf? Bel het bedrijf op om te vragen of het klopt.

Als u twijfelt over een link, kunt u deze controleren op checkjelinkje.nlexterne-link-icoon. Op de websites Veilig Internettenexterne-link-icoon en Maak het ze niet te makkelijkexterne-link-icoon vindt u meer tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van cybercrime.