Even voorstellen... Gemeenteraadslid Rens de Haas
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 18 maart 2026 willen we je voorstellen aan de raadsleden die zich inzetten voor onze gemeenschap. Ontdek wie ze zijn, wat hen motiveert en wat ze graag willen voor de toekomst van onze gemeente. Ieder raadslid kiest daarbij een bijzonder plekje in onze gemeente uit, een plek die voor hem of haar iets betekent.
Rens de Haas is 67 jaar en woont samen met zijn vrouw Jose in Bakel. Ze hebben drie zonen, waarvan er één in Gemert woont, één in Delft en één in Amerika. Hij is opa van zeven kleinkinderen. Rens werkte jarenlang in de zorgsector, onder andere bij Ruijschenbergh, later de Zorgboog, en in de thuiszorg in Gemert-Bakel. Sinds zijn pensioen geniet hij van het dorpse leven en is hij weer actief als raadslid voor de Dorpspartij. Voor dit interview koos Rens het plekje dat voor hem bijzonder is: Ruijschenbergh in Gemert.
Waarom heb je voor dit bijzondere plekje uit onze gemeente gekozen?
„In 1992 ben ik vanuit Eindhoven met mijn gezin naar Gemert verhuisd, toen ik op de oude Ruijschenbergh ging werken. Het was even wennen, maar een van de beste keuzes die wij ooit heb gemaakt. Ik heb drieënveertig jaar gewerkt in de zorg en voel me nog altijd verbonden met deze plek. De ligging is prachtig en het terrein ademt rust. Het voelt voor mij als thuiskomen.”
Waarom ben je raadslid geworden?
„Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in politiek en werd in 2017 actief via de adviesraad sociaal domein. Daar kwam ik in contact met wijlen Jan Bevers, die me vroeg of politiek iets voor mij was. Zo kwam ik bij de Dorpspartij, omdat hun ideeën goed bij mij passen.
Na een eerste periode als raadslid besloot ik in 2022 te stoppen. Maar in 2024 ben ik opnieuw begonnen, toen er iemand uitviel. Ik zet me graag in voor een gemeente waar iedereen mee kan doen in onze soms ingewikkelde samenleving.”
Wat is een project waar je trots op bent?
„Toen ik begon, stond de gemeente er financieel slecht voor. Samen hebben we stap voor stap gewerkt aan verbetering. Dat lukte door kritisch naar de uitgaven te kijken en slimme keuzes te maken. Nu is er weer ruimte om te investeren. Dat we die basis samen gelegd hebben, daar ben ik echt blij mee.”
Als je één ding zou mogen veranderen in de gemeente, wat zou dat zijn?
„Ik zou meer aandacht willen voor toegankelijkheid. Voor mensen met een beperking – of dat nu om horen, zien of bewegen gaat – moet de gemeente beter bereikbaar zijn. Maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verdienen die aandacht, of ze nu praktisch of juist theoretisch zijn opgeleid. Een beter toegankelijke gemeente is goed voor iedereen. Dat wil ik bereiken: vanuit een sociaal, verbindend en lokaal perspectief.”