Herstellen oevers visvijver Dribbelei

04 juni 2024
Inwoners

We gaan starten met het herstellen van de oevers rondom visvijver Dribbelei aan de Bisonstraat in Gemert. De oevers worden ieder jaar slechter als gevolg van de wind, de regen en het wisselen van de waterstand. De gemeenteraad heeft in 2021 geld vrij gemaakt om een goede oplossing te bedenken en uit te voeren zodat er stevige oevers komen. Na een onderzoeksperiode en een voorbereiding kan er gestart worden met de uitvoering. 

Ondanks de natte omstandigheden, start de aannemerscombinatie Infrascoop / Ploegam in opdracht van de gemeente op maandag 3 juni met het herstel van de oevers. De nieuwe oevers worden onder andere aangeplant met nieuwe waterplanten. Om de nieuwe planten voor de winter goed te laten wortelen in de oevers moet het werk in deze periode worden uitgevoerd. Gezien het zeer natte voorjaar en het groeiseizoen van de bestaande beplanting is deze uitvoeringsperiode niet ideaal. Toch kan het werk niet worden uitgesteld, gezien de totale omstandigheden en met name de aangroei van de nieuwe beplanting.

Met behulp van een pomp wordt de waterstand verlaagd, zodat niet alle werkzaamheden onder water hoeven te gebeuren. Op de oevers wordt een kokosmat aangebracht die vervolgens wordt ingeplant met veel verschillende waterplanten. Dit wordt op verschillende plaatsen aangevuld met houten palen waar tussen Wilgentakken gevlochten worden. Deze constructie moet de windgolven tegen houden en de oevers beschermen. Op deze manier wordt de gehele oever rondom de vijver opgeknapt en versterkt. 

Binnen dit project wordt ook de brug over de vijver vervangen. Dat zal in twee fases gebeuren. Het opruimen van de oude brug gebeurt nog voor de zomervakantie. Het plaatsen van de nieuwe brug kan, als gevolg van de levertijd, pas medio oktober gebeuren. In de tussentijd is er geen brug aanwezig. 

De werkzaamheden zullen in ieder geval tot de zomervakantie duren. De laatste afrondende zaken, zoals het opknappen van het wandelpad rondom de vijver, zal direct na de vakantie gebeuren.