Meld verdachte situatie

Meld verdachte situatie

via dit meldpunt meld je een verdachte situatie direct bij de gemeente. (anoniem).

Verdachte situatie in jouw buurt? Meld een verdachte situatie!

We hebben het veel liever over alle mooie dingen in onze gemeente, maar kunnen niet wegkijken voor criminele activiteiten. We zien steeds vaker dat voorzieningen in de bovenwereld gebruikt worden om illegale activiteiten in de onderwereld mogelijk te maken. Wanneer een bedrijf zichtbaar is in de bovenwereld en praktijken in de onderwereld mogelijk maakt, noemen we dit ondermijning. Op de website "Stop ondermijning samen"externe-link-icoon lees, hoor en zie je verhalen over ondermijning. Verhalen van echte mensen. Lees, luister en bekijk de verhalen en weet wat jij kunt doen om ondermijning tegen te gaan.

Zie je dingen die niet oké zijn of herken je signalen? Meld het signaal bij:

Wil je liever niet online melden? Maak dan gebruik van de papieren meldkaart die in de campagneweek “Samen voor een veilige buurt” van 15 april 2024 huis-aan-huis verspreid wordt. Je kunt de kaart ook afhalen in het gemeentehuis.

Ondermijning heeft vaak te maken met de handel in en productie van drugs. Misschien denk je dat je zelf geen last hebt van ondermijnende criminaliteit. Omdat het in het donker plaatsvindt op afgelegen industrieterreinen of in het buitengebied. Maar toch is dat niet zo; iedereen heeft last van ondermijning.

Denk bijvoorbeeld aan het dumpen van chemisch drugsafval in de natuur en wat het ons kost om dit op te ruimen, misbruik van overheidsgelden (zoals zorgfraude), onveilige straten en buurten door drugshandel, brandgevaarlijke hennepkwekerijen en XTC-labs in woonhuizen, het afpersen van ambtenaren, liquidaties op klaarlichte dag in woonwijken, vergismoorden en onschuldige omstanders die geraakt worden door kogels.

Ondermijning en drugscriminaliteit zijn niet altijd direct zichtbaar. Toch zijn er signalen die voor iedereen zichtbaar zijn. Deze signalen kunnen voor de gemeente, politie, het Openbaar Ministerie of de Belastingdienst heel waardevol zijn. Door verschillende signalen te combineren, ontstaat vaak een duidelijker beeld. Zo stoppen we ondermijning samen!

Je ziet ze vast wel eens in het straatbeeld. Winkels of cafés waar nooit een klant komt maar die toch blijven bestaan en waarvan de eigenaar rondrijdt in een veel te dure auto. De kans bestaat dat de winkel of het café gebruikt wordt om drugsgeld wit te wassen.

Maar er zijn nog veel meer voorbeelden van hoe de bovenwereld de onderwereld (on-)bewust helpt. Denk aan de notaris die geen melding maakt wanneer iemand cash de aankoop van een woning financiert, een verhuurmakelaar die zijn administratie niet op orde heeft waardoor criminelen een woning kunnen huren, autobedrijven die verborgen ruimtes inbouwen voor het vervoeren van drugs, geld en wapens en boeren die schuren verhuren aan criminelen voor hun drugsproductie.

Deze verwevenheid van onderwereld en bovenwereld tast onze rechtsstaat aan en brengt zo veel problemen met zich mee. Daarom noemen we deze vermenging ondermijning.

Wil je meer weten over het herkennen van signalen van ondermijning? Download dan nu de app ‘Ondermijning’externe-link-icoon

Zo stoppen we ondermijning samen.

Folder Toezicht Wmo en Jeugdwet