Naamswijziging

Om uw achternaam (geslachtsnaam) te wijzigen, dient u een verzoek in bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie (Dienst Justis). Over de wijziging van een voornaam beslist de rechter. Om de procedure te starten, moet u contact opnemen met een advocaat.
Om uw achternaam (geslachtsnaam) te wijzigen, dient u een verzoek in bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie (Dienst Justis).

Achternaam

Om uw achternaam (geslachtsnaam) te wijzigen, dient u een verzoek in bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie (Dienst Justis). De uitspraak wordt bevestigd in een Koninklijk Besluit. Op dat moment is de achternaamswijziging van kracht. De ambtenaar van de Burgerlijke Stand ontvangt na verloop van tijd de uitspraak en verwerkt deze in het geboorteregister. Vervolgens past de gemeente de wijziging van uw achternaam in de basisregistratie personen (BRP) aan.

Op de website van Justis leest u alles over de voorwaarden van naamswijzigingexterne-link-icoon.

Voornaam

Over de wijziging van een voornaam beslist de rechter. Om de procedure te starten, moet u contact opnemen met een advocaat. De ambtenaar van de Burgerlijke Stand ontvangt na verloop van tijd de uitspraak van de rechter en verwerkt deze in het geboorteregister. Op dat moment is de voornaamswijziging van kracht. Vervolgens past de gemeente de voornaamswijziging in de basisregistratie personen (BRP) aan. Op de website van de Rechtspraak leest u meer over de procedure wijzigen voornaamexterne-link-icoon.