default iconOnweerstaanbaar groen dak op brandweerkazerne in Bakel

Op de Brakken in Bakel is regelmatig wateroverlast na hevige regenbuien. De gemeente is gaan onderzoeken welke effectieve maatregelen getroffen konden worden om de overlast hier te verminderen. Vervanging van de riolering in deze wijk staat pas in de planning over een aantal jaren, dus grootschalige maatregelen in de ondergrond lagen nu niet voor de hand. Er is gezocht naar een andere maatregel. Omdat hier een gemeentelijk gebouw staat, de brandweerkazerne, is gekeken wat we hiermee konden. Veel verhard oppervlak waarbij regenwater naar de riolering stroomt en op straat voor overlast zorgt. Dat kan anders!

Al langer is het de wens om in onze gemeente aan de slag te gaan met groene daken. Deze dragen bij aan het vertragen van afvoer van regenwater naar de riolering én hebben ook een positief effect op de biodiversiteit. Vanuit de brandweer kregen we vaker te horen dat het er erg warm kan zijn. Een groen dak draagt in positieve zin bij aan het klimaat in het pand omdat het een isolerende werking heeft en het zorgt voor energiebesparing. Dit groene dak zal wateroverlast in de omgeving niet volledig kunnen voorkomen omdat het een beperkte omvang heeft, maar draagt zeker bij aan minder regenwater naar de riolering.

In samenwerking met Bart Rovers van Tuinontwerp aanleg en onderhoud is een timelaps gemaakt van de aanleg van dit groen dak.

Timelaps van aanleg van het groene dak op de brandweerkazerne

Om deze video te bekijken gaat u akkoord gaan met de voorwaarden en privacybeleid van Youtube.

Artikelen die met duurzaamheid te maken hebben

  • Afstudeerstage Duurzaamheid

    Zoek jij een uitdagende afstudeeropdracht of meeloopstage? En wil jij een actuele aanvulling op je CV? Reageer dan snel op deze vacature.

  • Opwek van duurzame energie in Gemert-Bakel

    Juli 2020 heeft de gemeenteraad een beleid vastgesteld waarmee zonnevelden gerealiseerd kunnen worden

  • Duurzaamheid

    De gemeente Gemert-Bakel stimuleert en investeert in een duurzame toekomst, een fijne leefomgeving voor onze kinderen (en de generaties erna).