Duurzaamheid

De gemeente Gemert-Bakel stimuleert en investeert in een duurzame toekomst, een fijne leefomgeving voor onze kinderen (en de generaties erna).

Duurzaamheid is een breed begrip, een opgave voor de hele samenleving. Technologie en innovatie betekenen kansen. Bedrijven en goed opgeleide medewerkers kunnen manieren bedenken waarop techniek rekening houdt met mens en milieu.

Ook onderwijs speelt een belangrijke rol als het gaat om inspelen op ontwikkelingen én de medewerkers van de toekomst opleiden. Een duurzame werk- en woonomgeving waar iedereen zich thuis voelt is belangrijk. Denk aan veiligheid en geborgenheid, maar ook jezelf kunnen zijn. Iedereen draagt daar zijn of haar steentje aan bij. Niet alleen zuiniger omgaan met energie, minder verspilling of hergebruik van materialen, maar ook op maatschappelijk vlak.

Zo werken we met z’n allen aan een heerlijck duurzaam Gemert-Bakel.

Hoe maak ik mijn huis energiezuiniger en duurzamer?

Bezoek EnergieHuis Slim Wonen en bekijk of bespreek de bespaarmaatregelen om jouw woning te verduurzamen. Via de website van EnergieHuis Slim Wonen kun je ‘Slim starten' met diverse ‘zelftests’ en je aanmelden voor workshops. Advies op maat? Maak dan een afspraak met een energiecoach voor gratis persoonlijke voorlichting over bespaarmogelijkheden of opwekken van duurzame energie.

Lijkt het je leuk om andere bewoners te helpen met voorlichting over het besparen van energie en geld? Heb jij je eigen huis al extra verduurzaamd, geïsoleerd met HR++ glas of zonnepanelen geïnstalleerd? En ben je bereid je verder te verdiepen in energiebesparende maatregelen voor huiseigenaren? Word dan onderdeel van het regionale team energiecoaches met deskundige vrijwilligers. Meer info lees je op de website van EnergieHuis Slim Wonen

Minimaal energielabel C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw >100m² minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag je het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2018. Meer info lees je op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Gemert-Bakel aardgasvrij

Het gebruik van aardgas is slecht voor het milieu. In 2050 moeten daarom alle huizen in Nederland van het gas af zijn. Om straks op tijd klaar te zijn, is de gemeente Gemert-Bakel nu al gestart met de voorbereidingen.

Bespaarvoucher ter waarde van € 80,-

De regering wil alle Nederlanders stimuleren om energie te besparen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Hiervoor heeft het Rijk de Regeling Reductie Energie Woningen (RREW) opgesteld. Geld uit deze pot wordt via de gemeente door middel van een subsidie aan inwoners verstrekt. Led's Go Green bedacht het hele programma, stelde het plan op en voert nu deze subsidie voor de gemeente Gemert-Bakel uit. Een onderdeel van dit programma is een bespaarvoucher ter waarde van €80 voor alle huishoudens in Gemert-Bakel. Meer informatie over de bespaarvoucher is te vinden op de website van Heerlijck Duurzaam

Buurkracht

Buurkracht is de kracht die buren samen hebben. De kracht om de buurt mooier, beter, groener, veiliger of gezelliger te maken. Meer groen in je buurt, een opruimactie, een buurt-AED, zonnepanelen of een fijne ontmoetingsplek? Samen met je buren krijg je het voor elkaar. Meer info staat op de website van buurkracht

Acties Duurzaam Gemert-Bakel

Duurzaam Gemert-Bakel is een groep vrijwilligers met als doel Gemert-Bakel energieneutraal te maken. Voor woningeigenaren hebben ze een aantal interessante acties geregeld: zonnepanelen voor iedereenisoleren met ongekende subsidies en een lichtscan.

Zoveel kun je besparen in een gemiddelde eengezinswoning

Berekend voor een eengezinswoning van gemiddelde omvang met 3 bewoners en een HR-combiketel, waar de genoemde maatregel ontbreekt. De werkelijke besparingen hangen af van je stookgedrag. Reken exacter uit hoeveel jij kunt besparen op de website van verbeter je huis

Laadpalen

Gemert-Bakel faciliteert elektrisch rijden, door steeds meer oplaadpunten beschikbaar te stellen in de openbare ruimte.

Particulieren die een oplaadpunt voor een elektrisch voertuig willen in de openbare ruimte, kunnen een aanvraag indienen via de website van Vattenfall. Deze aanvraag wordt getoetst door Vattenfall en de gemeente aan de hand van de daarvoor gestelde voorwaarden.

Voor een overzicht van de beschikbare laadpunten kunt u terecht op de website van oplaadpalen

Artikelen die met duurzaamheid te maken hebben

 • Zonnepanelen voor iedereen

  Heeft u interesse in zonnepanelen?

 • Afstudeerstage Duurzaamheid

  Zoek jij een uitdagende afstudeeropdracht of meeloopstage? En wil jij een actuele aanvulling op je CV? Reageer dan snel op deze vacature.

 • Regionale Energiestrategie. Waar staan we nu?

  Gemert-Bakel is een van de 21 gemeenten in Zuidoost Brabant die samen met provincie en waterschappen afspraken maken over een duurzame toekomst. Dat gaat van energie besparen en energie opwekken uit zon en wind tot duurzame warmte gebruiken.

  zonnepanelen
 • Opwek van duurzame energie in Gemert-Bakel

  Juli 2020 heeft de gemeenteraad een beleid vastgesteld waarmee zonnevelden gerealiseerd kunnen worden

 • Formulier Duurzaam Gemert-Bakel

  Interesse in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met de na-isolatie en zonnepanelen partner van Duurzaam Gemert-Bakel?

 • Duurzaamheid

  De gemeente Gemert-Bakel stimuleert en investeert in een duurzame toekomst, een fijne leefomgeving voor onze kinderen (en de generaties erna).