Duurzaamheid
Samen staan we voor de opgave op de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen en om invulling geven aan de energieopgave waar onze maatschappij voor staat. De gemeente wil met de inwoners en partners inzetten op bewustwording en meer initiatieven voor duurzaamheid op gang brengen en ondersteunen, zowel binnen als buiten de gemeentelijke organisatie.
Onder de naam en het logo ‘Samen Heerlijck Duurzaam’ werkt de gemeente met de inwoners en lokale partners mee aan een toekomstbestendige leefomgeving.
Wat kun je zelf doen om duurzamer te leven?
De koelkast, vriezer, wasmachine en verlichting gebruik je bijna iedere dag. Al die apparaten verbruiken stroom. Ook je huis verwarmen kost veel energie. Als je minder energie verbruikt, bespaar je geld. Daarom hebben we tips om te besparen en duurzamer te leven.
Energie besparen en opwekken
- Zet je verwarming overdag één graadje lager en bespaar ± 7% energie
- Zet de verwarming 3-4 graden lager voor je gaat slapen (niet bij vloerverwarming)
- Doe alle hal- en (tussen)deuren dicht in huis en sluit ‘s avonds de gordijnen
- Verwarm geen ruimtes waar je niet verblijft
- Plaats radiatorfolie achter je radiatoren
- Vervang gloei- en halogeenlampen door Ledlampen en bespaar 70% elektra
- Douch niet langer dan 5 minuten en koop een besparende douchekop
- Gebruik de wasmachine op eco-stand en droog je was op een waslijn
- Vervang alle apparaten ouder dan 15 jaar voor energiezuinige apparaten
- Zet je Cv-ketel op 60 graden en bespaar 5-10% gas
- Isoleer je (spouw)muren, dak, vloer en neem HR++ glas en bespaar 20-35% gas
- Laat uw woning isoleren door een gecertificeerd bedrijf
- Vervang je oude Cv-ketel en/of overweeg een (hybride)warmtepomp
- Vervang je oude aan- en afvoer-ventilatie box(en) door een ‘DC-motor’-box
- Zonnepanelen voor eigen stroomopwekking voor e-autorijden: voor een middenklasauto per 15000km/jaar ca. 2400 kWh nodig (8 panelen van 320 Wp).
EnergieHuis Slim Wonen
Bezoek EnergieHuis Slim Wonen en bekijk of bespreek de bespaarmaatregelen om jouw woning te verduurzamen. Via de website van EnergieHuis Slim Wonen kun je ‘Slim starten' met diverse ‘zelftests’ en je aanmelden voor workshops. Advies op maat? Maak dan een afspraak met een energiecoach voor gratis persoonlijke voorlichting over bespaarmogelijkheden of opwekken van duurzame energie.
Je tuin + woning klimaatbestendig inrichten
- Haal de tegels eruit, leg groen erin!
- Leg je toch enkele tegels neer, kies dan voor tegels die water doorlaten
- Plant meer bloemen, struiken en bomen en verbouw groenten en fruit
- Zet een groene erfafscheiding
- Kies voor een glooiende, in plaats van een vlakke tuin
- Creëer schaduw met een parasol of zonnedoek
- Koppel regenwater van het riool af en vang het op in een regenton aan de regenpijp
- Leg een vijver aan
- Kies voor een groene gevel of een groen dak
- Zorg voor schaduw op de gevel en ramen
- Verbreed de dakgoot en houd deze schoon
- Bouw je een huis, zorg dan dat de woning hoger ligt dan de tuin
- Zorg voor meer isolatie in de woning
Subsidies
De gemeente heeft een stimuleringsregeling voor het apart afvoeren (afkoppelen) van regenwater en het aanleggen van een groen dak. Mogelijk kun je hiervan gebruik maken.
Kom je in aanmerking voor een van deze stimuleringsbijdragen? Dan voldoe je in bijna alle gevallen ook aan de subsidievoorwaarden van het waterschap. Kijk voor meer informatie over subsidie klimaatbestendige maatregelen op de website van het Waterschap Aa en Maas.
De gemeente heeft verder geen subsidies voor verduurzaming van de woning. Het rijk heeft wel subsidies en leningen beschikbaar voor bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie.
Een overzicht van alle subsidies is te vinden op de website van EnergieHuis Slim Wonen.
Wat doet de gemeente?
De gemeente werkt aan verschillende projecten om in de toekomst duurzaam te leven.
Aardgasvrij (TVW)
Het gebruik van aardgas is slecht voor het milieu. In 2050 moeten daarom alle huizen in Nederland van het gas af zijn. Om straks op tijd klaar te zijn, is de gemeente Gemert-Bakel nu al gestart met de voorbereidingen. De plannen hebben we opgeschreven in de Transitievisie Warmte (TVW). De gemeenteraad heeft dit plan in 2021 vastgesteld.
De conclusie uit de analyse van de TVW is dat we de komende jaren nog niet aan de slag gaan met het aardgasvrij maken van gebieden. Daarom gaat de gemeente eerste inzetten op energiebesparing door in te zetten op isolatie en energiebesparende maatregelen. Hierdoor vermindert de vraag naar warmte, en vermindert de CO2-uitstoot direct. Ook maakt isolatie de woning geschikt voor diverse duurzame manieren van verwarmen en zorgt het voor een comfortabel binnenklimaat. De gemeente is momenteel bezig met een gemeente breed uitvoeringsprogramma voor energiebesparing en isolatie.
Gratis energieloket voor inwoners
De gemeente biedt gratis voorlichting aan over het verduurzamen van de woning, denk aan energiebesparing, energieopwekking, informatie over subsidies.
Je kunt hiervoor terecht bij Energiehuis Slim Wonen. Zij bieden je verschillende diensten gratis aan:
- Gratis afspraak maken met Energiecoach in EnergieHuis Helmond
- Thema avonden
- Inloopspreekuren 2e en 4e zaterdag van de maand.
Tijd van 10.00u – 13.00u.
Bibliotheek, St. Annastraat 60, Gemert. - Huisbezoek door Energiecoach aanvragen
Serviceloket voor een korte vraag bel of email. Meer informatie op de website van EnergieHuis Slim Wonen.
Gevolgen klimaatverandering
Het klimaat verandert. De temperatuur gaat omhoog en hittegolven komen steeds vaker voor, het wordt droger en tegelijkertijd wordt de neerslag extremer. Om beter voorbereid te zijn tegen hittestress, droogte, wateroverlast en overstromingen, voeren alle Nederlandse gemeentes een stresstest uit. Daarmee brengen zij de kwetsbaarheden in kaart. Uit de stresstest van Gemert-Bakel blijkt dat de gemeente vooral gevoelig is voor wateroverlast in het stedelijk gebied.
Om de gevolgen aan te pakken werkt de gemeente samen met de omliggende Peelgemeenten. Zij hebben samen de uitvoeringsagenda klimaatadaptatie de Brabantse peel opgesteld.
Regionale Energie Strategie (RES)
Dertig regio’s in Nederland werken intensief samen aan een concrete aanpak voor het opwekken van duurzame energie in 2030: de Regionale Energiestrategie (RES). De regionale aanpak blijkt te werken en brengt beweging in de energietransitie. De regio’s leggen in hun RES’en 1.0 nog een hogere ambitie neer dan zij vorig jaar al deden: zo’n 55 TWh in 2030. Er is intensieve samenwerking ontstaan en het gesprek met inwoners en bedrijven is in alle regio’s vol op gang gekomen. De ambitie is hoog, maar de uitdagingen zijn ook groot. Het maatschappelijk debat over de gevolgen voor de leefomgeving neemt toe. Ruimte is in ons land beperkt beschikbaar en het energiesysteem staat onder druk. De weg naar RES 2.0 vraagt om keuzes maken, om coördinatie van de netcapaciteit en om onderling overleg: met inwoners en ondernemers en in en tussen regio’s.
Laadpalen
Gemert-Bakel faciliteert elektrisch rijden, door steeds meer oplaadpunten beschikbaar te stellen in de openbare ruimte.
Particulieren die een oplaadpunt voor een elektrisch voertuig willen in de openbare ruimte, kunnen een aanvraag indienen via de website van Vattenfall. Deze aanvraag wordt getoetst door Vattenfall en de gemeente aan de hand van de daarvoor gestelde voorwaarden.
Voor een overzicht van de beschikbare laadpunten kunt u terecht op de website van oplaadpalen.
Meer informatie:
Artikelen die met duurzaamheid te maken hebben
Zonnepanelen voor iedereen
Heeft u interesse in zonnepanelen?
Afstudeerstage Duurzaamheid
Zoek jij een uitdagende afstudeeropdracht of meeloopstage? En wil jij een actuele aanvulling op je CV? Reageer dan snel op deze vacature.
Regionale Energiestrategie. Waar staan we nu?
Gemert-Bakel is een van de 21 gemeenten in Zuidoost Brabant die samen met provincie en waterschappen afspraken maken over een duurzame toekomst. Dat gaat van energie besparen en energie opwekken uit zon en wind tot duurzame warmte gebruiken.
Opwek van duurzame energie in Gemert-Bakel
Juli 2020 heeft de gemeenteraad een beleid vastgesteld waarmee zonnevelden gerealiseerd kunnen worden
Formulier Duurzaam Gemert-Bakel
Interesse in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met de na-isolatie en zonnepanelen partner van Duurzaam Gemert-Bakel?
Duurzaamheid
De gemeente Gemert-Bakel stimuleert en investeert in een duurzame toekomst, een fijne leefomgeving voor onze kinderen (en de generaties erna).