default iconWat kun je zelf doen?

Zelf aan de slag!

De koelkast, vriezer, wasmachine en verlichting gebruik je bijna iedere dag. Al deze apparaten verbruiken vanzelfsprekend stroom. Daarnaast kost het verwarmen van je huis ook veel energie. Als je minder energie verbruikt, bespaar je geld. Daarom hieronder tips om te besparen:

 • Zet je verwarming overdag één graadje lager en bespaar +/- 7% energie.
 • Zet de verwarming voordat je gaat slapen 3 tot 4 graden lager (niet bij vloerverwarming).
 • Doe alle hal- en tussendeuren dicht in huis en sluit 's avonds de gordijnen. 
 • Verwarm geen ruimtes waar je niet verblijft. 
 • Plaats radiatorfolie achter je radiatoren.
 • Vervang gloei- en halogeenlampen door ledlampen en bespaar 70% elektra.
 • Douche niet langer dan 5 minuten en koop een waterbesparende douchekop.
 • Gebruik de wasmachine op eco-stand en droog je was op een waslijn.
 • Vervang alle apparaten ouder dan 15 jaar door energiezuinige apparaten.
 • Zet je Cv-ketel op 60 graden en bespaar 5-10% gas.
 • Isoleer je (spouw)muren, dak en vloer en neem HR++ glas en bespaar 20-35% gas.
 • Laat je woning isoleren door een gecertificeerd bedrijf.
 • Vervang je oude Cv-ketel en/of overweeg een (hybride) warmtepomp.
 • Vervang je oude aan- en afvoer-ventilatiebox(en) door een 'DC-motor'-box.
 • Zonnepanelen voor eigen stroomopwekking voor e-autorijdenL voor een middenklasauto per 15.000 km/jaar is ca. 2.400 kWh nodig (8 panelen van 320 Wp). 

Onze leefomgeving verandert in een snel tempo: langer periodes zonder neerslag, steeds meer hevige regenbuien, hevigere stormen en meer dagen met tropische temperaturen. We willen Gemert-Bakel weerbaar maken tegen het veranderende klimaat, oftewel klimaatbestendig. Samen kunnen we de gevolgen van de klimaatverandering zo veel als mogelijk beperken. Om het voor de inwoners nog makkelijker en tastbaarder te maken werkt de gemeente Samen met Stichting Steenbreek. Steenbreek biedt inwoners allerlei tools en tips om aan de slag te gaan. Ga naar de website van Steenbreek voor meer tools en tips.  

Huis en tuin tips:  

 • Haal de tegels eruit, leg groen erin!  
 • Leg je toch enkele tegels neer, kies dan voor tegels die water doorlaten.
 • Plant meer bloemen, struiken en bomen of maak een moestuin met eigen gekweekte groenten en fruit.  
 • Maak van je schutting een groene erfafscheiding 
 • Creëer schaduw met een parasol of zonnedoek  
 • Koppel regenwater van het riool af en vang het op in een regenton aan de regenpijp 
 • Laat je tuin leven en geef insecten, vogels en kleine dieren weer een leefgebied 

Geveltuin aan laten leggen? Heb je geen voortuin, maar zou je dit wel graag willen hebben? De gemeente legt gratis een geveltuintje bij je aan! Mail hiervoor naar gemeente@gemert-bakel.nl.   

Je woning klimaatbestending maken

 Ga naar de website van Steenbreek voor meer tools en tips. 

Stimuleringsregelingen

De gemeente heeft een stimuleringsregeling voor het afkoppelen van regenwater en het aanleggen van een groen dak. Mogelijk kun je hiervan gebruik maken. 

Kom je in aanmerking voor een van deze stimuleringsbijdragen? Dan voldoe je in bijna alle gevallen ook aan de subsidievoorwaarden van het waterschap. Kijk voor meer informatie over subsidie klimaatbestendige maatregelen op de website van het Waterschap Aa en Maas

Bezoek EnergieHuis Slim Wonen en bekijk of bespreek de maatregelen om jouw woning te verduurzamen. Via de website van EnergieHuis Slim Wonen kun je een huisbezoek of afspraak met de energiecoaches plannen en kom je erachter wanneer hun spreekuren in Gemert en  Bakel zijn. Je kunt bij EnergieHuis team Gemert-Bakel terecht voor gratis persoonlijke voorlichting over bespaarmogelijkheden of het opwekken van duurzame energie. 

Wil je direct contact met de Energiehuis team Gemert-Bakel? Stuur dan een e-mail naar gemert-Bakel@energiehuisslimwonen.nl

Veel mensen pendelen dagelijks met de auto tussen Gemert en Eindhoven. Door het aanbieden van goede en veilige fietsvoorzieningen ontstaat een gezond en milieuvriendelijk alternatief voor de auto. Een snelfietsroute Gemert-Laarbeek-Nuenen-Eindhoven maakt fietsen over grote afstanden extra aantrekkelijk, vooral voor woon-werkverkeer wat de druk op onder andere de N615 helpt verminderen. Om de snelfietsroute tussen Gemert en Eindhoven (Berenkuil) een succes te laten worden, is het nodig dat gemeenten en provincie eerst de optimale route kiezen. Die onderzoeken we nu in een zogenaamde tracéstudie. Daarna maken gemeenten en provincie afspraken over de realisatie in een bestuursovereenkomst.

Kijk voor meer informatie op de webpagina over deze snelfietsroute. 

Veel mensen hebben een auto die het grootste deel van de tijd stilstaat. Dit zorgt voor veel onnodige kosten en voor straten die vol staan met geparkeerde (tweede) auto's. Door een auto te delen, deel je niet alleen de kosten van een auto, maar zorg je ook voor meer ruimte in de buurt. Omdat de deelauto's elektrisch zijn, is het ook een duurzame optie. 

Het enige wat je nodig hebt om de elektrische auto's in onze gemeente te delen, is de app op je telefoon. Hiermee kun je de reservering maken en kun je de auto openen en sluiten. Je kunt de deelauto gebruiken voor een uurtje om even boodschappen te doen, mar je kunt ook een weekendje weg of zelfs op vakantie. 

Wat kost autodelen?

Met een deelauto weet je precies wat je betaalt voor je auto. Je kunt al een proefabonnement nemen voor nul euro per maand. Wie regelmatig gebruik maakt van de deelauto is voordeliger uit met een betaald abonnement met lagere uur- en kilometertarieven. Heeft iemand in jouw huishouden al een abonnement? Dan kun je gebruik maken van hetzelfde rij-tegoed. Er zijn al rijtegoeden vanaf € 50 per maand. De meeste autodelers besparen al snel € 200 tot € 300 per maand. 

Kijk voor meer informatie op de webpagina over de deelauto's.