Je huis en tuin klimaatbestendig inrichten

Onze leefomgeving verandert in een snel tempo: langer periodes zonder neerslag, steeds meer hevige regenbuien, hevigere stormen en meer dagen met tropische temperaturen. We willen Gemert-Bakel weerbaar maken tegen het veranderende klimaat, oftewel klimaatbestendig. Samen kunnen we de gevolgen van de klimaatverandering zo veel als mogelijk beperken. Om het voor de inwoners nog makkelijker en tastbaarder te maken werkt de gemeente Samen met Stichting Steenbreek. Steenbreek biedt inwoners allerlei tools en tips om aan de slag te gaan. Ga naar de website van Steenbreekexterne-link-icoon voor meer tools en tips.  

Huis en tuin tips:  

  • Haal de tegels eruit, leg groen erin!  
  • Leg je toch enkele tegels neer, kies dan voor tegels die water doorlaten.
  • Plant meer bloemen, struiken en bomen of maak een moestuin met eigen gekweekte groenten en fruit.  
  • Maak van je schutting een groene erfafscheiding 
  • Creëer schaduw met een parasol of zonnedoek  
  • Koppel regenwater van het riool afexterne-link-icoon en vang het op in een regenton aan de regenpijp 
  • Laat je tuin leven en geef insecten, vogels en kleine dieren weer een leefgebied 

Geveltuin aan laten leggen? Heb je geen voortuin, maar zou je dit wel graag willen hebben? De gemeente legt gratis een geveltuintje bij je aan! Ga naar het aanmeldformulier Geveltuinexterne-link-icoon en vraag jouw geveltuin aan. 

Je woning klimaatbestendig maken

 Ga naar de website van Steenbreekexterne-link-icoon voor meer tools en tips. 

Stimuleringsregelingen

De gemeente heeft een stimuleringsregeling voor het afkoppelen van regenwater en het aanleggen van een groen dak. Mogelijk kun je hiervan gebruik maken. 

Kom je in aanmerking voor een van deze stimuleringsbijdragen? Dan voldoe je in bijna alle gevallen ook aan de subsidievoorwaarden van het waterschap. Kijk voor meer informatie over subsidie klimaatbestendige maatregelen op de website van het Waterschap Aa en Maasexterne-link-icoon